Počet stránek ve webu: 43.214


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.623.569

Exekuce na jednatele společnosti s většinovým podílem ve společnosti s ručeným omezeným

Odesláno: 
Otevřeno 1015 x
1 odpověď
 
Dobrý den, prosím o Vaši radu v rámci poradenství - obor dluhy. Děkuji za Váš drahocenný čas.

Během několika let (počínaje 01/2009, konče 03/2016) jsem nasbíral dluhy v přibližné celkové hodnotě 150 tis. Kč včetně nákladů na exekuci, dluh mi začal narůstat na nehrazení soc. a zdrav. pojištění, a to jak z pozice občana v zaměstnaneckém sektoru, tak následně i v rámci později zřízeného IČA. V Březnu 2016 jsem koupil podíl ve společnosti přesahující svojí částkou dluh i náklady na jeho vymáhání, se kterou jsem externě spolupracoval.

Vím, že mi hrozí odebrání podílu z vkladu do společnosti, chci se zeptat, jakým způsobem tyto kroky exekutor podniká, v jakém časovém rozmezí dle Vašich informací k tomuto dochází a jak se proti krokům exekučního vykonavatele bránit, jak předejít odebrání obchodního podílu, aby vše zůstalo ve stávajícím, tedy funkčním stavu bez postihu společnosti.

Exekutorskou instituci jsem dosud nekontaktoval, bojím se že mi nevyjdou vstříc v rámci realizace splátkového kalendáře, četl jsem že příliš na ruku nejdou. Mé osobní bankovní účty mám stále přístupné (Novou banku mám zhruba dva a půl roku bez "újmy").
Prosím tedy o zodpovězení dotazu, co tedy se mnou bude, jak problémům ve stávajícím stavu předejít?
Dále srdečně prosím kromě Vaší odpovědi i o dotaz, zda-li je možné vyhrát tento "spor" právní cestou.

Děkuji mnohokrát za Vaši ochotu a přeji hezký víkend.

Děkuji a se srdečným pozdravem,

dlužník
 
Zdravím Vás, exekutoři obvykle provádí kompletní lustraci majetkových poměrů povinného, a to včetně zjištění účasti povinného jako společníka v právnických osobách. Mám za to, že zpeněžení Vašeho obchodního podílu v dražbě je reálné. Jediné jak tomu zabránit je to, že si s exekutorem sjednáte buď splátkový kalendář, nebo, že prokážete, že Vaše exekučně vymáhané dluhy nijak nesouvisí s podnikatelskou činností v dané společnosti, a že práce pro tuto společnost je Váš jediný příjem a kdybyste o něj přišel neměl byste z čeho hradit exekuce. Bylo by tedy nutné podat návrh na zastavení exekuce co do postižení obchodního podílu v této společnosti dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a argumentovat tak, že zabavení obchodního podílu v této společnosti bylo provedeno v rozporu s ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu, neboť obchodní podíl jako jednatel a společník potřebujete k provozování podnikatelské činnosti společnosti, že příjem z tohoto podnikání živí nejen Vás, ale i Vaši rodinu a máte za to, že obchodní podíl potřebujete k plnění svých pracovních úkolů, kterým je ve Vašem případě podnikání. Navíc je nutné zdůraznit i to, že Vaše exekuce nevznikly v důsledku podnikatelské činnosti v této společnosti. To jaká je šance na úspěch nelze nikdy předem odhadnout, jasné, že je šance je tu vždy a není nutné se předem vzdávat, ale je dobré se vždy připravit i na horší variantu.