Počet stránek ve webu: 43.176


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.564.694

Insolvence a nový dluh

Odesláno: 
Otevřeno 287 x
0 odpovědí
 
Dobrý den,
v září 2020 jsem podal návrh na oddlužení jako OSVČ a dne 21.9.2020 mi bylo schváleno oddlužení splátkovým kalendářem.
Na schůzce s mně přiděleným správcem mi bylo tímto správcem sděleno, že některé státní instituce, jako je FÚ, VZP či OSSZ, rádi přesunují nově přijaté platby na starší dluhy a to i dluhy již v insolvenci přihlášené, což je sice v rozporu s insolvenčním zákonem, ale někde to tak činí, a proto mám na všechny tyto instituce zaslat oznámení o schváleném oddlužení s tím, že všechny platby zaslané po datu schválení mají být přiřazeny k účetnímu období měsíce, ve kterém byly uhrazeny,
Na FÚ i VZP jsou platby řazeny dle zaplacení, pouze u OSSZ je jeden problém za druhým. Nejprve v roce 2020 při předložení DPFO za rok 2019 mi byl vrácen částečně přeplatek ve výši 22.000,-, ačkoli v přehledu byla částka 44.000,- korun, poté byly státem úhrady prominuty v roce 2020 z důvodu covidové krize od března do srpna.
V roce 2022 jsem na osm měsíců přerušil živnost ze zdravotních důvodů, a nyní mi byl zaslán platební výměr na částku 74.000,-korun, prý dluh za roky 2020 a 2021.
Na vyřešení tohoto problému mám čas do konce března, poté bude nařízeno jednání o zrušení schváleného oddlužení.
Na dotaz, kam byly mnou zasílané platby od 21.9.2020 a žádost o předložení výpisu, mi bylo sděleno, že OSSZ může platby přiřazovat na zpětné dluhy, a toto je řazeno na dluhy, které si OSSZ nestihla přihlásit.
Poté, co jsem kontaktoval správce s dotazem, jak je to možné, jsem se dozvěděl, že tu správce není pro dlužníka, ale pro věřitele, že to sice OSSZ dělat neměla, ale prý se to stává.
Ano, jsem dlužník, který v minulosti udělal několik chyb, ale vše jsem se snažil napravit a začít tzv. s čistým štítem, ale v tomto případě jsem celkem bezradný.

Tímto Vás žádám o zodpovězení otázky, zda je možné a právně správné, že OSSZ postupuje tímto způsobem.

Děkuji Vám za odpověď.
čekejte
Váš dotaz byl přijat ke zpracování. Odpověď Vám přijde na emailovou adresu, kterou jste zadal/a při uložení dotazu. Děkujeme, že využíváte našich služeb.