Počet stránek ve webu: 43.176


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.580.337

Zabaveny notebook, data v nem

Odesláno: 
Otevřeno 37 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,

Jsem dlužník, OSVČ (v současné době pozastavená činnost, kterou v nejbližších týdnech plánuji obnovit) a v pondělí 23.10.2023 byla u mne doma provedena mobiliární exekuce, při které mi byl, mimo jiné, zavaben a odvezen notebook, ve kterém jsem měl nejen účetnictví a data za minulé období aktivního OSVČ (za které budu mit povinnost podat přiznání na začátku příštího roku), ale i veškerá svá osobní data - dokumenty, fotografie, soukromá data citlivé povahy atp.
Navíc, tento notebook byl mým jediným zařízením, odkud jsem plnohodnotně mohl přistupovat k Internetu, komunikovat s úřady atp.

Je nějaká reálná šance na jeho navráceni? Pokud ano, jak toho docílit? Poslal jsem exekutorovi datovou schránkou i e-mailem dopis, kde jsem popsal situaci a požádal jej o vyškrtnutí notebooku ze soupisu věcí a o jeho navrácení, ale nereaguje.

Jak je to s osobními daty?
Pokud vím, písemnosti, obrazový a zvukovy materiál. apod. , by neměl podléhat exekuci. Opět, jaké možnosti na vydání dat mám?

Poradíte mi, prosím, jak postupovat, případně mohli byste mi, prosím, "něco sepsat" a poslat exekutorovi výzvu Vaším jménem?

Třeba, kdyz přijde dopis od advokáta, jej to přiměje k činnosti.

Děkuji za Váš cas

S pozdravem,
M. K. , Praha
 
Dobrý den, dle zákona obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se dlužníka nebo členů jeho rodiny a nosiče dat těchto záznamů, pokud nelze záznamy přenést na jiný nosič, a majetek, který dlužník nezbytně potřebuje k uspokojování potřeb svých a své rodiny, nebo který nezbytně potřebuje pro výkon podnikatelské činnosti, skutečně exekuci nepodléhají. Je nutno podat návrh na částečné zastavení exekuce ohledně uvedených věcí, případně vylučovací žalobu. Doporučuji obrátit se na právníka z řad advokátů (http://www.advokatikomora.cz), který Váš případ prostuduje dle spisového materiálu a daná podání může za Vás sepsat.