Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jako právnická osoba s. r. o. (provozovatel eshopu) jsem dostala přes email výzvu k platbě od zahraničního agenta s působností v ČR k zaplacení pokuty 11.590 Kč za porušení autorských práv k fotografii k vystavovanému produktu. Přiznávám, že chyba je na mé straně (nevšimla jsem si, že jsou na fotografii autorská práva a použila tak miniaturu k jedné k fotek vystavovaných magnólií.

Výše pokuty mi však přijde neúměrná a nezohledňuje počet zobrazení produktu cca 200x. Eshop mně neživí, bylo to pouze "přilepšení" při rodičovské dovolené. Stejně tak komunikace přes email s agentem se mi zdá trochu podezřelá. Chtěla bych se tedy zeptat, zda mám pokutu zaplatit v plné výši, abych se nedostala do ještě větších problémů nebo nebyla vedená jako nějaký neplatič? Zároveň se nechci nechat napálit nějakým např. podvodným emailem, kde si někdo něco naúčtuje pokutu dle svého...Děkuji za odpověď, s pozdravem Diana.

 

ODPOVĚĎ:
V současné chvíli Vám doporučuji:
- stáhnout předmětnou fotografii z Vašich webových stránek/profilu a nadále ji neužívat,
- dotázat se dotyčného agenta:
a/ na základě čeho je zmocněn tuto částku vymáhat (tzn. zda disponuje plnou mocí autora či nějakého sdružení autorů apod.),
b/ jak dospěl k předmětné částce (tzn. jaký byl výpočet výše pokuty, resp. na jakém právním základě byla tato pokuta kalkulována).
Pokud komunikací s agentem nenabudete jistoty, že se skutečně jedná o zmocněnce autora, kterého jste neoprávněným užitím předmětné fotografie poškodila, nic tomuto agentovi nehraďte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.