Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, jakou mám možnost řešení dluhu od svého expřítele. V Dubnu 2021 jsme se společně nastěhovali do nájemního bytu (ve smlouvě byl on) a zaplatili kauci (platila jsem já ze svého účtu). Byli jsme domluveni, že pokud se odstěhuju dříve, vyplatí mě. Odstěhovala jsem se v září 2021 a od té doby mi vyplacení skrz SMS zprávy slibuje.

Jsem aktuálně v tíživé finanční situaci a jsem čekající žadatelka o příspěvek na bydlení na úřadu práce. Jsem s expřítelem těhotná a za 4 týdny rodím. Ví o tom, ale nestará se, ani nezajímá. Nebudu ho uvádět do rodného listu a alimenty od něj nechci. Dle výpisu exekucí má 2 exekuce. Je možné z něj nějak peníze dostat, nebo mu alespoň “pohrozit”? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
I když má přítel exekuce, je určitě dobré dluh vymáhat, aby se nepromlčel, což nastane za 3 roky. Pokud dluh zažalujete, tak zastavíte běh promlčení a máte větší šanci na úspěšné vymožení. Měla byste postupovat tak, že zašlete bývalému příteli předžalobní výzvu, kde stanovíte lhůtu k zaplacení (musí být minimálně 7 dnů) a pokud nezaplatí, tak podat k soudu žalobu o zaplacení. V žalobě popíšete, jak dluh vznikl a jakou částku požadujete, můžete požadovat i zákonný roční úrok z prodlení, který nyní činí 13% a doložíte důkazy (např. výpis z Vašeho účtu, že jste hradila kauci).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.