Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

2021 nás rozvedli a zůstal nám společně byt 3+1, který je rozdělen na katastrálním úřadě na 2 poloviny, jedna je moje, druhá manželky. Na byt je zástavní právo hypotečním úvěrem na částku 6.200 Kč ještě po dobu 11 let, kterou platíme společně napůl. V bytě již 2 roky od rozvodu bydlí moje manželka, která má nového přítele. Děti již jsou soběstační, žijí samostatně.

Já osobně bydlím v nájmu, kdy platím 17.000 Kč za byt 3+1. Chci se zeptat, mám právo po manželce chtít výplatu nájemného z mé poloviny bytu (jednotky) popřípadě i zpětně za ty 2 roky? Já osobně bych pouze chtěl, aby pokud bydlí s přítelem za mě platila jen polovinu té hypotéky, co platím já, tak se ptám, zda mám na to nárok a zda bych uspěl popřípadě u soudu?? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud máte nyní byt v podílovém spoluvlastnictví, nemusíte v podílovém spoluvlastnictví setrvávat. O zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví lze uzavřít s podílovým spoluvlastníkem dohodu či požádat soud o vypořádání.
Nájemní smlouvu jste pravděpodobně neuzavřeli a vy jakožto potenciální pronajímatel máte právo v případě sporu namítat nedostatek právního jednání spočívající v neuzavření nájemní smlouvy. Právě existenci písemné nájemní smlouvy občanský zákoník požaduje z důvodu vymezení práv, povinností, předmětu nájmu a nájemného.
Na druhé straně se partner Vaší bývalé ženy chová, jako by v nájemním vztahu k Vám byl - užívá nájem apod. , a nájemné v nejméně ceně obvyklé dává smysl.
Vymahatelný nárok je však promlčitelný a lze jej vymáhat nejdéle 3 roky zpětně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.