Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

05/2023 uzavřena smlouva, kde jsem omylem uvedla chybný bankovní účet, povinný zaplatil dle smlouvy částku 23.000 Kč, která odešla neobmyšlenému příjemci, po 5 dnech povinný kontaktoval svou banku, doložil omyl a požádal o vrácení částky. Banka poslala výzvu k vrácení, neúspěšně a následně banka poskytla kontaktní údaje neobmyšleného plátce.

Neobmyšlenému plátci jsem zaslala doporučeně předžalobní výzvu k vrácení peněz. Zásilka se vrátila „adresát neznámý“. Žaloba: mohu žalobu pro neoprávněné obohacení podat já, kdo jsem situaci uvedením chybného účtu způsobila?   Obsah žaloby si myslím zhruba chápu až na návrh jak má soud rozhodnout. Co má být návrhem rozhodnutí? – aby soud vydal platební rozkaz bance neobmyšleného příjemce peníze vrátit? Co když na jeho účtu už ta částka včetně příslušenství nebude? Pak další žaloba na exekuci? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Žaloba musí být podána osobou, které byly peníze, tedy osobou povinnou. Pokud chápu správně, že Vy jste číslo účtu pouze chybně vyplnila, můžete povinného zastoupit, ale žaloba musí být podána jeho jménem, přičemž osobou žalovanou bude ten, kdo peníze neoprávněně přijal. Petit žaloby (návrhu na platební rozkaz) bude, že žalovaný je povinen uhradit žalobci dlužnou částku ve lhůtě do. Banka už s tím bohužel nemá nic společného, neboť ta pouze transakci provedla na základě Vámi zadaných údajů. Bude na žalované osobě, aby peníze vrátila dobrovolně nebo na základě exekuce. Níže zasílám odkaz na článek, který problematiku detailněji popisuje:
https://www.usetreno.cz/clanky/platba-na-spatny-ucet/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.