Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 12.11.2018 do 12.8.2019 jsme bydleli v nájmu. Vztahy s pronajímatelkou byly velmi komplikované. I přes naše časné dotazy nám nikdy nebyla schopná sdělit původní stavy měřidel. Platili jsme dle smlouvy na zálohách 2.000 Kč měsíčně. K 1.3.2019 nám zaslala dopis, že zálohy na základě mimořádného vyúčtování zvedá z 2.000 Kč na 5.000 Kč měsíčně.

Žádali jsme ji tedy o předložení tohoto vyúčtování, ale nereagovala a vyúčtování nikdy nedodala. Pokračovali jsme tedy v platbě za služby 2.000 Kč měsíčně, jak bylo uvedeno ve smlouvě. Majitelka nám poté řekla, že si zbývající 3.000 Kč bude tedy strhávat z námi složené kauce. S tím jsme samozřejmě nesouhlasili a dostali jsme strach, že nám kauci takto zadrží, neuhradili jsme tedy 2 nájmy, aby se nám kauce vrátila a poté se s ní chtěli dohodnout na ukončení nájemního vztahu. Zase ovšem nereagovala, tak jsme platili poté jen čistý nájem bez poplatků za služby, s tím, že jsme jí napsali, že námi spotřebované energie samozřejmě uhradíme, ale až na základě dodaného vyúčtování, jaká byla naše opravdová spotřeba. Nyní čelíme elektronickému platebnímu rozkazu a to na částku 33.830 Kč, ve které je zahrnut nezaplacený poslední jeden nájem tj. 13.000 Kč (který opravdu dlužíme), poté zálohy na služby neuhrazené za dobu 5-ti měsíců tj. 5 x 2.000 Kč (což také opravdu dlužíme) ale zbylá požadovaná částka tj. 10.830 Kč je jimi vysvětlena jako nedoplatek za služby, ke kterému ale nedodali žádné reálné vyúčtování. Zaslali pouze částku spotřebovanou za rok např. elektřina Kč/12 měsíců = 7.800 Kč a tu rozpočítali do měsíců a jelikož jsme my v bytě bydleli měsíců 9 činila částka 5.850 Kč. Netušíme čí je spotřeba za zbylé 3 měsíce, ani o jaké 3 měsíce se vlastně jedná a s kým nás tedy majitelka o úhradu služeb dělí. Nikde není uvedena cena za jednotku ani nedodali žádné faktury, prostě jen rozpočet celkové roční spotřeby v tabulce na jednom papíru. V případě potřeby mohu dokument zaslat. Námi skutečně dluženou částku jsme již uhradili, ale proti zbylým 10.830 Kč, tedy smyšlené částce bez dodaného vyúčtování se chceme bránit. Jsme v právu? Dále požadují úhradu jejich právníka a soudní poplatek, na základě toho, že nám poslali předžalobní upomínku. Tato upomínka ale byla na úplně jinou částku tj. 64.000 Kč (tedy částku vyšší než-li je nyní vymáhána a také úplně jinak vypočítanou.) Jsme i přesto povinni soudní výlohy zaplatit nebo je možné se bránit? Proti EPR jsme podali odpor a nyní máme 15 dní na podání vysvětlení a doložení dokumentů. Předem Vám děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Přesně to, co píšete, je Vaše obrana, kterou byste měli soudu sdělit. Pronajímatelka jednala protizákonně, když Vám nikdy nepředložila vyúčtování, protože to je její povinnost a pokud ho nepředloží do čtyř měsíců po ukončení zúčtovacího období, máte právo žádat 50 Kč za každý den prodlení. Takže byste mimo jiné měli ještě vznést vzájemný návrh, tedy soudu sdělit, že žádáte ještě 50 Kč za každý den prodlení s vyúčtováním. Sdělte dále, že Vám nijak nedoložila, jakým způsobem se zálohami hospodařila, proč je chtěla zvýšit, apod. To je totiž všechno její zákonná povinnost. Pokud jde o soudní poplatek a náklady na advokáta, tak za situace, kdy podáváte odpor, zatím nic nehraďte, neboť věc bude projednávána u soudu a teprve v soudním rozhodnutí soud rozhodne podle poměru úspěchu ve věci, kdo bude kolik hradit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.