Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Píši dotaz v zastoupení. V prosinci 2022 byla uzavřena smlouva o pronájmu bytové jednotky. Panem majitelem bylo oznámeno, že není osazen elektroměr a plynoměr a dohodou bylo, že se tento stav změní uzavřením smlouvy s poskytovatelem plynu/elektrické energie. Po osazení elektroměru, byla vyžadována revize plynu, před samotným osazením měřiče plynu.

Plynové zařízení nesplnilo podmínky revize, a a plyn dodnes není do této bytové jednotky zaveden. Protože byla paní v tíživé situaci, tak se již v prosinci 2022 nastěhoval do objektu nábytek, s tím že po zapojení plynu, se do bytu přestěhuje. Bohužel z výše uvedených důvodů - nemožnosti získat platnou revizní kontrolu a tudíž osadit plynoměr - nebyl dům obyvatelný. Vše tou dobou bylo diskutováno s pronajímatelem, ale nedošlo k nápravě. Bylo nám nabídnuto, abychom využívali byt jako skladiště za 5.000 Kč měsíčně, což jsme odmítli. Následovalo další stěhování nábytku a vyklizení bytu s předáním klíčů pronajímateli v únoru 2023. V březnu 2023 přišla výzva od advokátní kanceláře Kašpar & Vrba, kteří pana pronajímatele zastupují. V dopise je požadováno uhrazení smluvní pokuty za nedodržení smlouvy ve výši 20.000 Kč (tato částka neodpovídá, ve smlouvě je uvedena částka 25.000 Kč), a uhrazení nájemného za období prosinec - únor, kdy byl byt neobyvatelný. Dále dopis od advokátní kanceláře zmiňuje fakt, že bylo známo odpojení plynoměru a požadavek na revizi, kterou si pronajímatel zařídí sám, ale tento požadavek není zanesen ve smlouvě. Paní uhradila částku 20.000 Kč, bohužel na zbylou část již nemá, neboť je v těžké životní situaci. Předání klíčů a ukončení nájmu bylo na dobré slovo "rukou dání". Má pronajímatel právo požadovat pokutu a ušlý nájem za dobu, kdy byt nebyl pronajatý? Jaké jsou možnosti obrany proti tomuto jednání? Mělo by být dodatečně sepsáno ukončení smlouvy a odesláno panu pronajímateli, s tím že byt byl neobyvatelný? V Příloze najdete naskenovanou nájemní smlouvu a dopis od advokátní kanceláře. S pozdravem, Bohumil.

 

ODPOVĚĎ:
V listině od advokátní kanceláře se uvádí, že paní má uhradit pokutu za předčasné ukončení nájmu, což nemá nic společného s nezavedeným plynem. Po dobu trvání nájemní smlouvy je nájemce povinen nájem uhradit, ovšem je také oprávněn žádat slevu z nájmu z důvodu, že předmět nájmu nesplňoval všechny požadavky řádného bydlení. Tedy řešení by mělo být takové, že paní uhradí dle smlouvy nájem a pokutu za předčasné ukončení, ovšem zároveň se bude domáhat slevy z ceny nájmu, neboť nájem nesplňoval požadavky na řádný nájemní vztah. Slevu musí uplatnit písemně a případně se jí následně domáhat soudně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.