Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v situaci, kdy mě čeká rozvod. Návrh nejspíš manžel již podal. Bydlíme v nájemním bytě, do kterého jsem se přistěhovala za manželem, tím pádem je nájemní smlouva na něj. On se zhruba před měsícem rozhodl, že zčásti odejde ke své milence. Domů si chodil z počátku pro věci, nyní sem chodí jen sporadicky. Samozřejmě veškeré své oblečení kromě pár věcí, které si zabalil postupně, kdy sem chodil zpočátku má ještě tady.

Vím, že se začíná zařizovat u své milenky, kupovali si minimálně postel. Děti společné nemáme. Ráda bych věděla, zda mám na byt nárok i po rozvodu, to totiž asi bude u našeho rozvodu kámen úrazu. Čím bych mohla podpořit to, aby nájemní smlouva byla přepsána na mě? Manžel vydělává mnohem víc peněz než já. Město, pod které spadáme by s tím nemělo problém. Děkuji za odpověď Barbora.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud Váš manžel uzavřel nájemní smlouvu před vznikem manželství, je oprávněn z nájemní smlouvy pouze on. Abyste figurovala v nájemní smlouvě i vy či pouze vy, bylo by potřeba nájemní smlouvu upravit tak, abyste měla vůči předmětné nemovitosti stejná práva a povinnosti. Tj. zanést Vás do nájemní smlouvy.
Pokud případným rozvodem dojde ke zhoršení Vaší finanční situaci, dovoluji si poukázat na institut výživného mezi rozvedenými manželi, na kterou zákon pamatuje.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.