Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem ohledně společného majetku manželů. Manželovi byl před pár lety darován (přepsán) dům, obdržel darovací smlouvu od svého tehdy ještě žijícího otce. V darovací smlouvě nejsem uvedena jako manželka, ani jako uživatelka domu, ačkoli v domě bydlím s manželem. Jsme bezdětní, manžel má bratra a matku, kteří v domě nebydlí.

Darovací smlouva byla ošetřena tak, aby švagr (silný alkoholik s dluhy) neměl na dům v budoucnu nárok. Do domu investuji vysoké částky na veškeré opravy a údržbu (manžel je v invalidním důchodu). Ráda bych věděla, jakým způsobem postupovat, kdo bude mít případně po smrti manžela nárok na dům, zda by měl manžel sepsat závěť nebo jak ošetřit, abych nebyla vystěhována. Nejde mi o peníze, ale o to, abych měla střechu nad hlavou. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. Radomír.

 

ODPOVĚĎ:
O dům můžete společné jmění manželů rozšířit tj. s manželem sepsat formou notářského zápisu dohodu o rozšíření společného jmění manželů a dům tak do sjm zahrnout. Tím pádem, pokud by došlo ke smrti Vašeho manžela, byla byste v prvé řadě vypořádávána z titulu zrušeného společného jmění manželů.
Dále je samozřejmě možné, aby manžel uzavřel závěť, ve které Vám dům v případě smrti připadne. Pokud nemá Váš manžel nepominutelné dědice, neměl by být problém se závětí co do celé nemovitosti.
Další možností je, že Vám manžel daruje ideální podíl na nemovitosti. Budete tak vůči nemovitosti podílovými spoluvlastníky.
Ještě si dovolím doplnit, že pokud by došlo ke smrti manžela, nebyla byste za stávajicího stavu vypořádána z titulu sjm, ale z titulu dědění ano. Pokud by nebyla závěť, dědila byste na základě zákonné posloupnosti podle první třídy dědiců.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.