Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rodinný dům získali moji rodiče v době, kdy byli manželé. Rozvedli se, dům zůstal otci a žil tam s bratrem. Našel si novou ženu a přestal se se mnou stýkat. Oženil se a mají spolu dceru. Bratra vystěhoval z domu když mu bylo 15, šel k matce. Nyní je otec dlouhodobě vážně nemocný a pravděpodobně brzy zemře. Rodinný dům daroval v únoru 2021 své druhé ženě, pravděpodobně proto, abychom já a bratr neměli nárok na dědictví. Lze se nějak bránit, řešit? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Pokud došlo k darování ještě za života vlastníka, pak je nutné posuzovat vůli vlastníka domu (otce), který se svým majetkem může nakládat jak chce. Takové právní jednání lze napadnout v případě, že by zde bylo podezření o nesvéprávnosti otce v době darování, tzn. že otec dům darovat manželce, ale jeho psychický stav mu to již nedovoloval a otec nevěděl co dělá. Z vašeho textu není zřejmé, všem zdravotní problémy otce spočívají.
V rámci dědického řízení by pak bylo možné uvažovat ještě o kolaci, tj. započtení na dědický podíl. Účelem tohoto institutu je spravedlivé rozdělení hodnot, které dědici od zůstavitele získávají nebo již získali. Upraveno je v § 1658–1664 občanského zákoníku jako započtení na povinný díl nepominutelného dědice a na dědický podíl u ostatních dědiců.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.