Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Půjčil jsem finanční obnos kamarádce. Půjčka je podložena smlouvou a podepsanou směnkou. Původní dohoda byla, že slečna bude splácet, ale tak nečinila. Nyní chci věc podstoupit k exekučnímu vymáhání. Zjistil jsem informaci o tom, že nejdříve se musí podat k soudu návrh na vydání exekučního titulu a s tím následně mohu dát návrh ke konkrétnímu exekutorovi.

Chtěl jsem se zeptat jestli to jde na základě paragrafu, aby soudní výlohy platila ta slečna, které jsem poskytl půjčku. Nikde není jistota, že se něco vymůže a platit dalších x tisíc si nyní díky situacím s lockdownama nemohu dovolit. Na internetu jsem četl, že by to mělo být 5% z vymáhané částky, byl bych rád, kdyby jste mi dokázaly poradit, abych nemusel vynaložit další finanční prostředky za to, že jsem chtěl kdysi pomoct kamarádce. Děkuji Alexej.

 

ODPOVĚĎ:
Abyste mohl svoji pohledávku exekučně vymáhat, musíte ji nejprve tzv. „vyžalovat“, tedy podat k soudu žalobu nebo návrh na vydání elektronického platebního rozkazu, který se podává na předepsaném formuláři. Nejprve však musíte dotyčnou dlužnici písemně vyzvat, aby Vám dluh uhradila, jinak Vám soud nepřizná náklady řízení. Tyto hradíte Vy a je to Váš náklad, který se následně vymáhá po dlužníkovi. Jde o soudní poplatek v předepsané výši a případně náklady na advokáta, který Vám návrh sepisuje, avšak pouze do výše dle advokátního tarifu. Z toho, co uvádím, tedy plyne, že bohužel Vy jako věřitel ještě musíte vynaložit další finanční prostředky, o nich ani nevíte, zda se Vám vrátí. Jiná legální cesta na vymožení pohledávky však není. Velmi bych Vám doporučovala zjistit si z veřejných či soukromých zdrojů, zda je dotyčná dlouhodobě zaměstnána, protože pak je pravděpodobné, že bude vymáhání pohledávky úspěšné. Na druhou stranu je otázka, zda je to její první dluh nebo již je v exekuci. To lze zjistit z Centrální evidence exekucí (vydává Czech point). Pak se rozhodnete, zda má vůbec vymáhání smysl. Je mi líto, že Vám nemohu podat lepší informace, avšak pravda je taková, že si veřitel musí velmi dobře rozmyslet, komu a zda vůbec zapůjčí peníze.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.