Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řešila jsem výživné na své dvě děti, které mám ve výhradní péči. Otec dětí výživné neplatil a když ano, tak ne v řádné výši, kterou mu udělil soud (celkem 4.000 Kč na obě děti). Vzhledem k tomu, že otec posílal nepravidelné částky, poslední dobou do 3.000, ale stalo se, že poslal jen 1.500 celkem, jsem celou věc začala řešit přes soud, exekučním příkazem.

Na alimentech mi otec dětí dluží už přes 38.000 Kč. Než se vše vyřešilo u soudu, byla jsem 5/2023 a 6/2023 úplně bez alimentů (což jako pro matku samoživitelku, která navíc přišla o práci, bylo a je krizová situace a musela jsem se zadlužit půjčkou, abychom měli na jídlo), protože dle paní advokátky z exe kanceláře, která to řešila, otec dětí mi nic posílat přímo už nemusí, když už je to u soudu a první 2 měsíce si Kč stahoval exe úřad jako ODMĚNU EXEKUTOROVI. První peníze co mi přes exe kancelář přišly, bylo teď v 7/2023 a to 2.740 Kč (což není ani výše běžného výživného, natož aby se splácel dluh na výživném). Otec dětí mi poslal foto výplatní pásky, kde mu bylo z výplaty exekučně zabaveno 7.100 Kč. Když jsem volala do exekuční kanceláře, proč mi přišlo tak málo, když prokazatelně otci dětí bylo zabaveno přes 7.000, bylo mi sděleno, že kanceláři paní advokátky přišlo od zaměstnavatele otce ne 7.100 ale 3.585 Kč a z toho si 845 Kč nechali jako doplatek nějaké té odměny, ale že od 8/2023 by mi na účet mělo přicházet kolem těch 3.600 Kč. Když jsem se ptala jak je možné, že na výživné přišlo jen 3.585 Kč, když otci dětí prokazatelně bylo zabaveno 7.100 Kč, tak kam odešel ten rozdíl (tj. 3.515 Kč), bylo mi jen sděleno, že otec dětí má ještě nějaké 4 další exekuce. Takže se to nějak třetinově rozpočítává?   Což absolutně nechápu. Vím, že bývalý má dluhy, jde o nějaké nezaplacené půjčky u bank, apod. Něco měl v minulosti i na dopravním podniku. Co vím, tak na zdravotním ani sociálním poj. nic nedlužil a JINOU VYŽIVOVACÍ POVINNOST NEMÁ. Takže nechápu, kam a proč rozdílná částka (3.515 Kč) odešla, když výživné JE NADŘAZENO všemu ostatnímu... (? ) CO MÁM TEDA DĚLAT DÁLE, ABYCH ZÍSKALA TO O CO JSEM žádala, na co mám nárok = exekučně dostávat z otce dětí ŘÁDNÉ VÝŽIVNÉ (tj. celkem na obě děti 4.000 Kč /měs) + aby se začalo splácet i DLUŽNÉ VÝŽIVNÉ, které k dnešnímu dni činí přes 38.000 Kč, místo aby se to pořád jen navyšovalo (a já s dětmi nedostávala skoro nic - nechápu k čemu pak to vyřizování bylo? ). Případně je možno požádat na ÚP o NÁHRADNÍ VÝŽIVNÉ, když jsem vyřizovala exekuci, která ale nepokryje ani to řádné výživné, které určil soud? Předem MOC děkuji za odpověď, případnou radu, jak postupovat dále. Viktorie.

 

ODPOVĚĎ:
Určitě si zažádejte o náhradní výživné, v případě, že je vedena exekuce, avšak otec dětí nemá dohledatelný příjem v požadované výši, vždy je dobré požádat místně příslušný Úřad práce, budete mít alespoň část výživného. Exekuce na výživné na nezl. dítě je sice přednostní pohledávka, avšak to skutečně znamená, že exekutor ji musí částečně hradit z vymoženého plnění, i když není první v pořadí (počítáno od doručení exekučního návrhu exekutorovi), avšak další část musí být vyplacena tomu, kdo je první v pořadí. V rámci této poradny Vám nemohu sdělit, zda je Vámi obdržená částka v pořádku, nemám v ruce exekuční spis. Doporučovala bych Vám obrátit se se stížností na Exekutorskou komoru ČR, která uvedené stížnosti prošetřuje a může exekutora v případě jeho chyby vést účinně k nápravě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.