Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 15.9.2022 byl podán odpor proti platebnímu rozkazu s vyjádřením k žalobě Okresnímu soudu. Dne 15.9.2022 bylo podání potvrzeno ze strany Okresního soudu s tím, že následně bude provedena kontrola datové zprávy ve smyslu vyhlášky č. 259/2012 Sb. , o podrobnostech výkonu spisové služby.   11.10.2022 Okresní soud sdělil, že k podanému odporu se nebude přihlížet.

Přes všechny tyto skutečnosti si oprávněný byl plně vědom, že pohledávka je promlčená. Z tohoto důvodu byl právě podán i odpor proti platebnímu rozkazu k Okresnímu soudu. Poslední splátka byla na základě Smlouvy o spotřebitelském úvěru uzavřena a stanovena na 26.2.2018. Povinný otálel s podáním návrhu téměř 2 a půl roku od postoupení předmětné pohledávky, čímž docházelo k umělému navyšování dlužné částky o úroky. Oprávněnému byl předložen ze strany povinného splátkový kalendář na částku 45.000 Kč, oprávněný však tento splátkový kalendář odmítl.   28.12.2023 bylo nařízeno soudní jednání, chtěla bych Vás požádat o radu, zda-li je možné, že exekuční řízení bude zastaveno. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Dovozuji, že v nalézacím řízení byl vydán platební rozkaz, který se stal pravomocným a vykonatelným exekučním titulem. Na jeho základě byla nařízena exekuce a povinným následně podán návrh na její zastavení. Neuvádíte, co je důvodem návrhu na zastavení exekuce, resp. z jakého důvodu bylo soudní jednání (na den 28.12.2023) nařízeno. Obecně, ptáte-li se především na promlčení - to je v exekučním řízení možné uplatnit zejména tehdy, došlo-li k promlčení poté, co byl exekuční titul vydán (např. věřitel otálí s podáním exekučního návrhu a nárok nebo jeho příslušenství se následně promlčí). Otázkou je, kdy byla smlouva o úvěru uzavřena a jaká právní úprava bude na tuto smlouvu dopadat. V případě, že promlčení nastalo před vydáním platebního rozkazu jako exekučního titulu, bylo třeba tuto námitku uplatnit v nalézacím řízení. Důvodem pro zastavení exekuce v zásadě není skutečnost, že soud věřiteli vyhověl a přiznal mu promlčené právo, pokud nebyla námitka promlčení včas vznesena. Domnívám se, že důvodem pro zastavení exekučního řízení by však mohly být - ve spojení s námitkou promlčení - případné závažné vady nalézacího řízení (např. pochybení při nepřihlížení k odporu a porušení práva na spravedlivý proces; pozn. o takový případ se nejedná byl-li odpor podán opožděně nebo vadně) nebo je-li exekuční titul shledán nezákonným (např. v části nemravně vysokých/lichvářských úroků z prodlení či vyjde-li najevo, že věřitel před poskytnutím úvěru nezkoumal schopnost dlužníka úvěr splácet, apod.). Zastavena by mohla být také případná šikanózní exekuce, jejímž cílem je povinnému uškodit nebo ho zatížit dalšími náklady, např. dlužník nabízí úhradu dluhu, věřitel však platbu odmítne přijmout a na to zahájí exekuční řízení. Doplňuji, že pokud dlužník nabízí věřiteli částečné plnění, musí je věřitel přijmout, neodporuje-li to dohodě nebo povaze pohledávky, částečné plnění však nebrání podání exekučního návrhu pro zbývající část dluhu. Zda soud shledá ve Vašem případě důvody pro to, aby bylo exekuční řízení zastaveno či nikoli, tak nemohu předjímat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.