Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Do 31.12.2020 jsem byl v evidenci FÚ, jako OSVČ (Výtvarník). Činnost jsem ukončil, protože v předchozích letech jsem neměl zdanitelné příjmy. V roce 2021 ode mne nečekaně zakoupila veřejná galerie do své sbírky starší díla v hodnotě 250.000 Kč. Otázka: Musím se v roce 2022 znovu evidovat jako OSVČ,   nebo mohu platbu daně a platby s ní spojené (OSSZ a zdravotní pojištění) vyřídit bez obnovení činnosti? Jak mám postupovat? S pozdravem Blahoslav.

ODPOVĚĎ:
Pokud jste už měl ukončenou činnost a v roce 2021 jste nevykonával samostatnou výdělečnou činnost jako výtvarník a jednalo se pouze o prodej starších výtvarných děl, která Vám pouze zůstaly a vytvořil jste je v době, kdy jste byl aktivní OSVČ, tak příjem z prodeje těchto děl by se nezdaňoval jako příjem ze samostatné činnosti podle § 7 zákona o daních z příjmů, ale zdaňoval by se jako ostatní příjem podle § 10 zákona o daních z příjmů. Tento příjem nepodléhá odvodům důchodového pojištění (OSSZ) a zdravotního pojištění. Takže není nutné vyřizovat obnovení činnosti, ale příjem uvedete v daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob v Příloze č. 2 - Ostatní příjmy § 10 zákona (jedná se o zdanitelný příjem - prodej movitých věci, které jsou nebo v období 5 let před prodejem byly zahrnuty do obchodního majetku).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.