Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jaké ja zdanění (kolika procenty se daní) mimořádný příjem fyzické osoby (odstupné za vyklizení bytu) částka 1 330 000. -? A pokud z těchto peněz zakoupím do nového bytu novou kuchyňskou linku, lze tuto částku ze zdanění vyjmout? Děkuji, Ema.

ODPOVĚĎ:

Ohledně zdanění záleží na celkových Vašich zdanitelných příjmech, od roku 2021 platí progresivní sazba daně z příjmů fyzických osob, sazba daně z příjmů fyzických osob činí 15 % ze základu daně do 48 násobku průměrné mzdy a 23 % ze základu daně z částky nad 48 násobek průměrné mzdy (pro rok 2022 to je 1.867.728 Kč). Ovšem podle § 4 odst. 1 písm. v) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, bude tento příjem v podobě náhrady za uvolnění bytu osvobozen od daně z příjmů fyzických osob za podmínky, že tyto peníze použijete na uspokojení vlastní bytové potřeby. Bytová potřeba je definována v § 4b zákona o daních z příjmů, mimo jiné se tedy jedná o zakoupení bytovoé jednotky, rodinného domu, výstavbu rodinného domu, splacení hypotéky použité na obstarání vlastní bytové potřeby, údržba a změna stavby bytového domu, rodinného domu, bytu. Podle stavebního zákona (§ 3 odst. 4 a § 2 odst. 5 a 6 zákona č. 183/2006 Sb.) se údržbou rozumí "práce, jimiž se zabezpečuje její dobrý stavební stav, tak aby nedocházelo ke znehodnocení stavby a co nejvíce se prodloužila její uživatelnost" a změnou stavby se zase rozumí "nástavba, kterou se stavba zvyšuje, přístavba, kterou se stavba půdorysně rozšiřuje a která je vzájemně provozně propojena s dosavadní stavbou a stavební úprava, při které se zachovává vnější půdorysné i výškové ohraničení stavby; za stavební úpravu se považuje též zateplení pláště stavby; změnou stavby před jejím dokončením se rozumí změna v provádění stavby oproti jejímu povolení nebo dokumentaci stavby ověřené stavebním úřadem, nebo autorizovaným inspektorem". Peníze vynaložené na nákup nové kuchyňské linky do nového bytu nelze považovat za bytovou potřebu a tudíž nepůjde využít pro účely osvobození. Ovšem nákup nového bytu, ve kterém plánujete bydlet je bytovou potřebou a pokud jste si nový byt pořídila nejdříve v kalendářním roce, který předchází kalendářnímu roku, ve kterém jste přijala náhradu za uvolnění bytu, můžete na tento příjem uplatnit osvobození (např. v roce 2022 jste přijala náhradu a v roce 2021 jste zakoupila nový byt; případně pokud nový byt zakoupíte do konce roku 2023 nebo tuto náhradu použijete do konce roku 2023 na umoření hypotéky použité na nákup nového bytu), aby takové osvobození bylo platné, tak musíte tento záměr oznámit finančnímu úřadu do konce lhůty pro podání daňového přiznání za kalendářní rok, ve kterém jste tuto náhradu obdržela, pokud jste náhradu obdržela letos (2022), musíte tento záměr a zda jste tuto částku už použila nebo použijete na uspokojení vlastní bytové potřeby, oznámit na FÚ do 3. dubna 2023.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.