Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Vstoupil jsem do paušálního režimu a stal se živnostníkem. Má přítelkyně si už nějakou dobu nechává poslat výplatu z práce (fabriky) na můj bankovní účet. Je možné, aby si je ke mně peníze posílala i nadále nebo kvůli tomu, že jsem nyní OSVČ musíme posílat peníze na jiný účet? Ptám se, abych z toho neměl nějaký problém jelikož jsem v 1. pásmu prvním rokem. Doufám, že je můj dotaz k pochopení, děkuji moc.

ODPOVĚĎ:
Váš dotaz je naprosto jasný k pochopení. Jde především o to, abyste byl schopen věrohodně prokázat, že si Vaše přítelkyně nechává posílat svoji výplatu na Váš bankovní účet. Platba výplaty by měla být ideálně označená odesílatelem, že jde o výplatu konkrétní osoby - uvedení jména přítelkyně nebo jejího rodného čísla, zároveň v případě pochybností můžete pravdivost doložit třeba výplatními lístky přítelkyně, že se párují s platbou na Vašem účtu. Prokázat to budete muset v případě, že finanční úřad bude mít pochybnosti o příjmech na Vašem účtu a zvoleným pásmem paušálního režimu. Tato situace by nastala v případě, že by finanční úřad prováděl kontroly dodržování paušálního režimu. Jako OSVČ nemáte povinnost mít zvláštní účet, můžete používat osobní účet, který používáte ke všem platbám. Stát se může, že v paušálním režimu budete mít na bankovním účtu nominálně vyšší příjmy, například některé dary nebo z dědictví sou osvobozené od daně z příjmů a takové příjmy nemají na paušální režim žádný vliv. V případě posílání výplaty Vaší přítelkyně na Váš účet není tento příjem z Vašeho hlediska ani předmětem daně z příjmů (zjednodušeně poskytujete přítelkyni pouze prostor ve Vaší peněžence : -) ), ale musí být prokazatelné, že nejde o Vaše peníze, přesněji Váš příjem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.