Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupil jsem pozemek, na pozemku postavím dům, po přidělení čísla popisného v něm budu bydlet dva roky. Čímž jej užiji pro vlastní bydlení dva roky - podmínka splněna. Čili bych neměl platit daň z příjmů nemovitosti, když dům po dvou letech prodám?   Nepotřebuji ani žádné faktury z realizací prací, které bych měl nutně doložit na finanční úřad?

Zjednodušeně řečeno: koupě pozemku + výstavba vyjde na 5.000.000, po dvou letech vlastního bydlení v domě přijde prodej za 8.000.000 Kč = neplatím žádnou daň pouze na FÚ oznámím, že šlo o větší prodej než 5.000.000?? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, v uvedeném případě máte pravdu. Příjem z prodeje rodinného domu je osvobozen od daně z příjmů fyzických osob podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, pokud jste v prodávané nemovitosti měl bydliště alespoň po dobu 2 let bezprostředně před jejím prodejem. Když splníte podmínku pro osvobození z důvodu bydliště, potom už nemusíte dokládat, jak jste dům nabyl, zda jste ho postavil nebo zakoupil už postavený. Toto osvobození se týká výhradně toho, zda jste v domě alespoň 2 roky bezprostředně před prodejem skutečně bydlel bez ohledu na dobu vlastnictví, klidně se může stát, že jste v domě bydlel více než 2 roky v nájemním bydlení, potom jste dům odkoupil a po měsíci vlastnictví jste dům prodal, v takovém případě je příjem osvobozen od daně, protože jste splnil podmínku bydlení. V případě pochybností ze straby FÚ dokazujete pouze skutečnosti, že jste v domě skutečně bydlel, nikoliv kolik stála výstavba atd.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.