Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné získat náhradu za neuskutečněné dílo? Jedná se o to, že jsem byl domluvený s firmou na díle: realizace fasád na rodinném domě. I přesto že jsme měli dohodu (emailem, nemám žádnou smlouvu) a byl domluvený termín realizace, po několika posunutí termínu se firma vyjádřila že bohužel nemohou z důvodu vytížení prací dodat.

Na to jsem se zeptal kdy mohou práci dodat a od té chvíle firma se mnou už nekomunikuje. Proto jsem se rozhodl firmy nahradit jiným dodavatelem, kdy je ovšem cca o 100.000 Kč dražší.   Mohu se soudit z původním dodavatelem a požadovat po něm náhradu za rozdíl v ceně? Díky Bronislav.

 

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je významným handicapem fakt, že nedošlo k uzavření písemné smlouvy, resp. že nebyla uzavřena „klasická“ listinná smlouva. V tomto ohledu je podstatné, 1/ zda k uzavření smlouvy o dílo vlastně došlo, a to prostřednictvím e-mailové korespondence (tzn. zda byly ujednány všechny podstatné náležitosti smlouvy a zda s tím obě smluvní strany vyjádřily výslovný souhlas) a 2/ zda zhotovitel porušil některou ze svých smluvních povinností.
Vyjde-li najevo, že smlouva o dílo byla uzavřena, a to prostřednictvím e-mailu (což je v zásadě možné), přičemž zhotovitel nedodržel svůj závazek započít s pracemi ve sjednaném termínu (resp. v posledním z postupně odložených termínů), mohla by být dovozena zhotovitelova odpovědnost za Vám případně vzniklou majetkovou újmu (škodu).
Pokud naopak k uzavření smlouvy o dílo ještě nedošlo, bylo by možné uvažovat o vzniku tzv. předsmluvní odpovědnosti zhotovitele. Konkrétně dle § 1729 občanského zákoníku platí, že:
„Dospějí-li strany při jednání o smlouvě tak daleko, že se uzavření smlouvy jeví jako vysoce pravděpodobné, jedná nepoctivě ta strana, která přes důvodné očekávání druhé strany v uzavření smlouvy jednání o uzavření smlouvy ukončí, aniž pro to má spravedlivý důvod.
Strana, která jedná nepoctivě, nahradí druhé straně škodu, nanejvýš však v tom rozsahu, který odpovídá ztrátě z neuzavřené smlouvy v obdobných případech. “
Je však nutné dodat, že výsledek případně zahájeného soudního řízení nebude nikdy zcela jistý – v tomto ohledu je podstatné, jak bude argumentovat žalovaná strana, zda budete schopen všechna svá žalobní tvrzení řádně prokázat a především, jaký právní názor zaujme konkrétní soudce.
Jste-li rozhodnut postup stavební firmy netolerovat a domáhat se po ní náhrady Vám způsobené škody, doporučuji Vám využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta, který se zabývá oblastí občanského práva). S jeho pomocí bude možné připravit a zaslat stavební firmě předžalobní výzvu a případně podat k soudu i žalobu.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.