Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Firma Armex mi do datové schránky poslala po roce, že mám zaplatit přes 26.000 Kč penále. Prý jsem před rokem (4/2022) nezaplatila 3.200 Kč zálohu, toho si nejsem vědoma. Dali to exekutorovi a napočítali si za každý den 15 Kč.   Odvolala jsem se, ale bylo mi řečeno, že už se nedá nic dělat. Myslím si, že bez upozornění a po roce to není možné. Penále jsem zaplatila, ale byla by možnost nějaké peníze dostat Zpět? Děkuji Ida.

ODPOVĚĎ:
Exekuci vždy musí předcházet exekuční titul. Tedy buď notářský zápis s vykonatelností, který byste ale musela u notáře podepsat nebo platební rozkaz či rozsudek soudu. Mohlo se stát, že rozsudek byl vydán a Vy jste si ho vyzvedla a nereagovala nebo Vám nějakým pochybením nebyl vhozen do schránky. Nicméně asi nabyl právní moci, když je nyní vedena exekuce. A tam už se skutečně bránit nelze, exekuce vymáhá pravomocně přisouzenou pohledávku, kdy proti její výši máte právo se bránit v předchozím, tzv. nalézacím řízení. Na druhou stranu bez pravomocného exekučního titulu není věřitel oprávněn nic vymáhat, takže je také otázka, zda je skutečně proti Vám vedena exekuce nebo to jen vymáhá nějaká vymáhací agentura, která se neprávem označuje jako exekutor. Tam samozřejmě nejste povinna hradit nic, dokud nemají pravomocný rozsudek od soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.