Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žiji aktuálně v zahraničí (mimo EU) a pracuji jako zaměstnanec pro místní firmu, nicméně ráda bych se vrátila zpět do ČR. Práci pro firmu mohu vykonávat i na dálku z ČR, s čímž já i firma nemá problém. Firma ovšem nesídlí, ani nemá v ČR pobočku. Jediným možným způsobem je tak práci vykonávat jako OSVČ. Jedná se v tomto případě, pokud bude můj hlavní (jediný) odběratel, o švarcsystém?

Pokud ano, jaké jsou prosím možnosti, jak si práci legálně ponechat? Předestírám, že bohužel nepřichází v úvahu, že by firma kvůli mému působení z ČR zakládala novou pobočku. Děkuji za odpověď, Gabriela.

 

ODPOVĚĎ:
Záleží na tom, jaké právo (právo kterého státu) bude stanoveno jako rozhodné a zda takové právo umožňuje spolupráci OSVČ a klienta (firmy). Také záleží na tom, jak bude práce vykonávaná, zda ponese znaky závislé práce, jak ji definuje zákoník práce, kdy závislou prací je práce, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, jménem zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele a zaměstnanec ji pro zaměstnavatele vykonává osobně.
Závislá práce musí být vykonávána za mzdu, plat nebo odměnu za práci, na náklady a odpovědnost zaměstnavatele, v pracovní době na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.