Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme veřejná obchodní společnost, tzn. v. o. s. , která vlastní dům - objekt. Společnost budeme likvidovat nebo předávat někomu dalšímu. Otázka zní jakým nejekonomičtějším způsobem se lze "zbavit" tohoto objektu, aby to pro nás bylo co nejvýhodnější a při tom v souladu se zákony.
1/ Když objekt prodáme před likvidací, tak zaplatíme daň z příjmu, sociální a zdravotní.

2/ Nebo lze objekt nechat jako likvidační zůstatek? A při likvidaci ho převést na tři fyzické osoby, které jsou nyní majiteli v. o. s. ? Lze to a co se v tomto případě odvádí finančně? A když by to přešlo na ty fyzické osoby, tak při prodeji to daní a jak?
3/ Při eventuelním převodu v. o. s. na jiné majitele (noví by přistoupili do společnosti a původní vystoupili) by se finanční úhrada danila a jak? Existuje jiná možnost? Děkuji Jakub.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jako v. o. s. prodáte dům, tak když půjde o prodej v rámci likvidace i o prodej před likvidací, tak příjem z prodeje budete zdaňovat úplně stejným způsobem jako příjem z činnosti v. o. s. Zdanitelným příjmem tedy bude podíl společníka veřejné obchodní společnosti zisku. Není zde jiný režim zdanění jako třea u podílu na likvidačním zůstatku s. r. o.. Když dům prodá v. o. s. , tak společníci budou platit daň z příjmů a sociální a zdravotní pojištění ze zisku z prodeje nemovitosti. Pokud by došlo k převodu domu na fyzické osoby, tak těmto osobám by vznikl zdanitelný příjem v hodnotě domu ke dni jeho nabytí a z této hodnoty by musely tyto osoby zaplatit pouze daň z příjmů fyzických osob. Případná úhrada za to, že by původní společníci odstoupili a noví přistoupili by se u původních společníků zdaňovala v rámci ostatních příjmů podle § 10 odst. 1 písm. i) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, a tento příjem by podléhal pouze dani z příjmů fyzických osob (příjmy, které společník veřejné obchodní společnosti nebo komplementář komanditní společnosti obdrží v souvislosti s ukončením účasti na veřejné obchodní společnosti nebo komanditní společnosti od jiné osoby než od veřejné obchodní společnosti nebo komanditní společnosti, v níž ukončil účast).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.