Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.50 (4 hlasů)

Plánuji si založit onlyfans a mít tam placený obsah. Nicméně k tomu budu pracovat nadále na HPP. Potřebovala bych vědět, jestli si musím dělat živnostenský list či není potřeba. Neočekávám nějaké veliké výdělky, takže bych si výdělek nechávala vyplácet náhodně a ne pravidelně.

Dále bych potřebovala vědět, jaké jsou částky pro to, do jakého výdělku za rok nemusím danit, tedy od jakého výdělku za rok již danit musím. Také jestli musím někde hlásit, že si tím budu vydělávat i v případě, že by byl výdělek jen pár stovek měsíčně. Případně jestli pak stačí až zadat dané částky do daňového přiznání. A musím v takovémto případě nějak řešit DPH? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

 

ODPOVĚĎ:
V případě přivýdělku přes platformu Onlyfans se jedná o výkon samostatné výdělečné činnosti a nabízí se zde výkon činnosti na základě autorského zákona jako umělec (není potřeba podnikatelské oprávnění, nepřiděluje se IČO) případně jako živnostenské oprávnění na modeling (volná živnost 67. Návrhářská, designérská, aranžérská činnost a modeling). Pokud půjdete cestou autorského zákona, tak na živnostesnkém úřadě nic neohlašujete, ale máte povinnost oznámit zahájejí samostatné činnosti na správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně a registrovat se k dani z příjmů na finančním úřadě. Takže budete mít povinnost podávat daňové přiznání a přehledy příjmů a výdajů na OSSZ a zdravotní pojišťovnu. Pokud by hrubé příjmy z této činnosti nepřesáhly za kalendářní rok částku 20.000 Kč, tak nebduete muset daňové přiznání vůbec podávat, pouze podáte přehledy příjmů a výdajů. Vzhledem k tomu, že jste zaměstnaná na HPP, tak výkon samostatné činnosti bude mít u Vás charakter výkonu vedlejší činnosti a v tomto případě, pokud Váš základ daně ze samostatné činnosti za rok 2024 nepřesáhne 105.520 Kč, tak nemusíte být vůbec jako OSVČ účastna důchodového pojištění, takže na sociálním pojištění nebudete nic platit, pouze Vám zbyde povinnost doplatit zdravotní pojištění ve výši 13.5 % z poloviny daňového základu ze samostatné činnosti. Protože jste zaměstnaná na HPP, tak za výše uvedených podmínek Vám nevznikne ani povinnost platit zálohy na pojistné. DPH budete muset řešit až v případě, kdy překročíte obrat 2 mil. Kč, po jehož překročení se stáváte plátcem DPH ze zákona. Společnost provozující platformu Onlyfans má sídlo ve Velké Británií (změně mimo EU), takže v případě příjmu z Onlyfans jde o příjem z poskytnutí služby do třetí země a protože nejde o členský stát EU, tak zde nevzniká povinnost registrovat se jako identifikovaná osoba k DPH a přiznávat toto plnění v přiznání k DPH. Onlyfans jako tvůrce zároveň neplatíte žádný poplatek za použití platformy a Onlyfans si ani přímo žádnou provizi nestrhává, služby odběratelům zde podle obchodních podmínek právně poskytuje Onlyfans a tvůrcům vyplácí určitý podíl na příjmech (myslím, že cca 80 % z výdělku profilu tvůrce), takže zde ani nevzniká povinnost registrace jako osoby identifikovaní k DPH a placení DPH z hodnoty služby, kterou platíte jako OSVČ do zahraničí (oproti tomu například když někdo vykonává činnost přes Airbnb, tak této platformě přímo platí poplatek za služby a v takovém případě se musí česká OSVČ registrovat k DPH jako identifikavaná osoba a zaplatit v ČR DPH z hodnoty služby, která ji takto byla poskytnuta, tedy z částky kterou zaplatila platformě Airbnb).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.