Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.523.021

Exekuce na účet a posílání platu, mzdy na účet někoho jiného v roce 2017 - hrozí obstavení účtu exekutorem?

Odesláno: 
Otevřeno 1861 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz týkající se mojí maminky a jejího platu, který si nechává nově posílat na účet své kamarádky.
Moje mamka má asi dvě exekuce a z toho důvodu raději nemá ani svůj účet, než dluhy splatí.
Stalo se teď ale to, že jí peníze na účet sice přišly, ale matčina kamarádka jí řekla, že jí kvůli ní účet zablokovali na 82 hodin a vybrat může jen asi 7 tisíc a zbytek (cca 2 tisíce) může vybrat jakmile bude účet opět odblokovaný. Připadá nám to ale zvláštní, jelikož si mamka nechávala posílat výplatu k jiné známé celý rok 2016, exekuce měla v té době taky, ale nikdy nezablokovali exekutoři cizí účet, kam chodila výplata dlužníka.
Prý je nějaký nový zákon od r. 2017, který umožňuje zablokovat účet, který sice nepatří dlužníkovi, ale chodí tam jeho mzda. Moc by mi Vaše odpověď pomohla, jelikož má mamka strach, aby to nebyla jen lež a chtěla by si tím pádem posílat výplatu na můj nový účet (já už všechny dluhy splatila). Ale asi chápete, že mám strach aby mi ho nezablokovali.

Moc děkuji.
 
Zdravím Vás, mám za to, že pokud by exekutor zjistil na jaký účet chodí mzda dlužníka může exekutor tento účet skutečně zablokovat, jen pokud bude mít dle mého názoru jistotu, že na daný účet je skutečně poukazována mzda povinného.
V zákoně jsem nezaznamenala žádnou větší změnu oproti roku 2016, takže mám za to, že právní stav se v tomto ohledu dle mého názoru nezměnil, neboť jsem prošla jek občanský soudní řád, tak i exekuční řád.

Osobně povinným zasílání mzdy na účet třetí osoby nedoporučuji, a to proto, že je to obcházení zákona, které veden ke krácení věřitele a můžou z toho být problémy.
Nejlepší je se v zaměstnání dohodnout na výplatě mzdy v hotovosti nebo formou poštovní poukázky, což lze.