Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.046

Exekuce na dlužníka bydlícího s rodinou - co vše může exekutor zabavit?

Odesláno: 
Otevřeno 1203 x
9 odpovědí
 
Dobrý den,
já mám dotazy ohledně exekucí, zatím na mne nebyla žádná uvalena, ale 1 z 5 očekávám zanedlouho. Potřebovala by jsem nějaké informace typu co mám očekávat, co si exekutor může dovolit, atd. Mám hodně otázek a ta hlavní je, že nechci aby do toho byla zatahována moje rodina. Máme dvou generační dům, půlka je psaná na strýce a druhá na matku, ale je stejně v zástavě, takže to asi nehraje roli. Já nechci aby jsem exekutor přišel a zabavoval majetek, který ani není můj. Zda se tomu dá nějak předejít. Děkuji.
 
Zdravím Vás,
nejdůležitější informace o výkonu exekuce jsme uvedli zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/exekuce-clanky.html
Velmi doporučuji stránku pročíst.
Exekutoři mohou vymáhat pohledávky formou exekuce i několika formami provedení exekuce současně, takže exekuce prodejem movitých věcí povinného se kromě celé úhrady exekuce předejít nedá. Z praxe však vím, že exekutoři "jdou" nejdříve po penězích, takže nejdříve blokují účtu a provádějí exekuci srážkami ze mzdy povinného. Exekuce prodejem nemovitosti u Vás vzhledem k tomu, že nejste vlastníkem žádné nemovitosti nehrozí. Dále by již přicházela v úvahu exekuce prodejem movitých věcí povinného, což Vy samozřejmě neovlivníte. Pro úplnost uvádím, že věci, které není možné zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Osobám, které s Vámi v této nemovitosti žijí doporučuji, aby dohledali co nejvíce dokladů, kterými prokáží vlastnické právo ke svým věcem, které se v nemovitosti nacházejí. Těmito doklady jsou zejména smlouvy, faktury, dodací a záruční listy, . a tyto listiny v případě potřeby předložili vykonavateli.
 
Dobrý den, ještě pár dotazů. Takže exekutor na to má právo i když je nemovitost v zástavě, chápu to správně? Muže se to vyhnout aspoň strýci, když jim předloží smlouvu o vlastnictví poloviny domu? Napadlo mě odstěhovat se a nahlásit si trvalé bydliště jinde aby se jich to netýkalo, což mě vede k další otázce, kolik mi nechají z výplaty, aby jsem měla vůbec z čeho platit nájem. Já jsem byla celkem v klidu, známi kteří mají exekuce mi říkali, že jim nechali základní mzdu 9000, - a zbytek šel na exekuce, to by ještě šlo. Na internetu někdo psal, že mu nenechávají vůbec nic, takže nevím co si myslet. Záleží jakého dostanu exekutora? Budu mít 5 exekucí, ale najednou mi můžou dát prý 3. Moje otázka zní, ty 2 se budou stále navyšovat, než splatím ty 3? Já to budu splácet beztak do smrti, takže to až tak velkou roli asi nehraje. Poslední otázka, kdyby jsem přišla o práci, jak to exekutor řeší? Mockrát děkuji za odpovědi.
 
Zdravím Vás, exekuce prodejem nemovitosti u Vás nebude, neboť žádnou nemovitost nevlástníte, takže by nebylo ani co prodávat. Ze mzdy Vám vždy musí zbýt tzv. nezabavitelná částka na úhradu Vašich potřeb. Exekuce mohou být vedeny i všechny najednou, některé se budou splácet a ostatní exekuce budou tzv. čekat v pořadí až budou splaceny exekuce předchozí poté se budou splácet exekuce další.
Kdybyste přišla o zaměstnání, srážky se dají provádět i z podpory v nezaměstnanosti či z nemocenské, pokud by výše podpory či nemocenské byla vyšší než nezabavitelná částka, která Vám musí být vždy vyplacena. O oddlužení jste neuvažovala?
 
Dobrý den, jistě uvažovala, ale já jsem v takové situaci, kdy to nelze udělat. Já jsem podepisovala rodičům nějaký úvěr, který se týká zástavy domu, aby oni mohli jít do insolvence. Když do ní půjdu já, tak nám prodají dům, což samozřejmě nepřipadá do úvahy. Insolvence by byla lepší, já vím. Děkuji za odpovědi.
 
Zdravím Vás, zde by insolvence skutečně nebyla řešením, neboť by nemovitost byla zpeněžena v průběhu insolvenčního řízení.
 
Dobrý den, 6.2.2017 mi přišla poštou výzva k vyjádření a návrh na zahájení rozhodčího řízení s návrhem na vydání rozhodčího nálezu. Za jak dlouho mohu očekávat, že půjdu k soudu a k možnému zabavení majetku může dojít až po vynesení rosudku soudem nebo i dřív? Děkuji.
 
Zdravím Vás, rozhodně se k rozhodčímu návrhu vyjádřete, protože se budete alespoň bránit. Jen dodávám, že rozhodčí řízení není řízení před soudem, a proto je možné, že ústní jednání ani nebude nařizováno a věc může být rozhodnuta i na základě písemností obsažených ve spise.
 
Dobrý večer, v tom dopise je napsáno, že pokud s tím nesouhlasím, tak mám reagovat. V opačném případě, to bude považováno za souhlas, takže co jim tam mám napsat, když veškeré informace jsou pravdivé a na úhradu celé té částky nemám peníze?
 
Zdravím Vás, dotazů na exekuci na plat je mnoho. Pro lepší orientaci Váš žádám o zaslání čísla Vašeho dotazu, neboť vím, že jste se ptala vícekrát a teď již nevím na jaký dotaz vlastně nyní reaguji. Pokud máte exekuci na plat tak to, že nemáte peníze na úhradu částky řešit nemusíte, neboť z Vaší mzdy či platu budou prováděny srážky, díky, kterým bude exekuce umořována.