Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.286

Zrušení smlouvy o důchodu při splácení insolvence, hrozba konkurzu

Odesláno: 
Otevřeno 3450 x
9 odpovědí
 
Dobrý den,
bývalá přítelkyně měla insolvenci a já jsem s ní uzavřel smlouvu o důchodu. Po rozchodu přestala platit oddlužení a hrozí jí konkurs. Mě sice podepsala zrušení smlouvy, ale nejsem si jist jestli toto zrušení obsahuje všechny právní podmínky. Smlouva se vztahovala pouze na dobu Insolvence.
Hrozí mi vymáhání částky pokud spadne do konkursu?
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud jste smlouvu o důchodu řádně zrušili a její zrušení doručili insolvenčnímu správci i soudu, tak by mělo být vše v pořádku a žádné vymáhání by Vám hrozit nemělo. Vodítkem může být i skutečnost, zda Vám insolvenční správce zasílá výzvy k plnění z darovací smlouvy či nikoli, nebo zda Vám tuto smlouvu zaslal soud. Pokud ne, mělo by být vše v pořádku, pokud ano, bude nutné smlouvu o důchodu opět řádně zrušit, a to tak, že ji lze zrušit dohodou, nebo výpovědí. Jen dodávám, že na této smlouvě by měly být rovněž podpisy obou stran, pokud možno úředně ověřené.
 
Podpisy jsou řadně ověřeny. Smlouva o zrušení byla podepsána a ověřena dlužnicí v září a pak jsem čekal než mi jí navrátí. Poslal jsem jí správkyni v pondělí 20.2. Čekám na její odpověď a zašlu jí soudu. Mám jí zaslat na soud okamžitě? Správkyně pouze minulý rok v dubnu zaslala dopis a upozornila mě že smlouvu musím plnit jinak na mě dlužnice muže podat exekuci. Od te doby nic.
 
Zdravím Vás, pokud jste zrušil smlouvu o důchodu, která má všechny náležitosti, zašlete ji soudu co nejdříve a na nic nečekejte.
 
Už jsem odeslal smlouvu soudu. Myslíte že vadí že je k datu 19.9 ověřený podpis dlužnice a můj podpis k datu 6.2.2017? Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, je to zvláštní a je to na zvážení soudu, mě by to asi divné bylo.
 
Já vím. Neměl jsem tu smlouvu dlouho u sebe a dlužnice chtěla abych počkal až si najde jiného ručitele. Což neučinila tak jsem vše poslal soudu.
 
Zdravím Vás, je možné, že budete muset opětovně doložit smlouvu o důchodu, dle mého názoru se nic horšího nestane.
 
Moc vám děkuji za pomoc. Smlouvy už dali do elektronického spisu tak už jen čekám na odpověď : -) Ono se ve smlouvě o duchodu píše že se váže na insolvenční řízení formou splátkového kalendáře. Tak doufám že když vyhlásí konkurs tak smlouva zaniká díky této větě.
 
Zdravím Vás, ano smlouvy o důchodu se většinou sjednávají pro účely schválení oddlužení. Kdyby však byl prohlášen konkurs tak Vám doporučuji smlouvu o důchodu vypovědět, abyste poté neměl problémy.