Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.517.629

Exekučně vymáhané výživné a pravidelné splácení (dobrá platební morálka před exekucí)

Odesláno: 
Otevřeno 1056 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
je možné nějak zastavit exekučně vymáhané výživné?
S děti mám u sebe po 14ti dnech, s matkou dítěte máme špatné vztahy.
Matka dítěte na mě podala exekuci na výživné a běžné výživné jelikož jsem jeden měsíc neposlal plnou částku 7000 Kč, ale pouze 6000 Kč.
Po zjištění podání exekuce byl dluh na výživném 1000 Kč uhrazen.
Běžné výživné hradím pravidelně každý měsíc, což jsem dokládal u soudu výpisem z účtu, kde to bylo vidět.
Soudkyně řekla, že i když pravidelně platím, má matka dítěte právo výživné vymáhat exekučně, jelikož jsem jednou neposlal úplné výživné.
Matka dítěte to používá jako nástroj pomsty a i když pravidelně platím, tak trvá na exekučním vymáhaní.
Dnes (17.07.2017) mi bylo doručen dopis od exekutora, kdy mám posílat výživné na účet exekutora plus 1050 Kč jako odměna exekutora.
Prosím o jakoukoliv radu jak postupovat.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, bohužel paní soudkyně má pravdu. Navíc i když bylo dlužné výživné zcela uhrazeno, výživné je přednostní pohledávka, takže bude nutné vydržet cca 6 měsíců a až po uplynutí této doby bude možné podat návrh na zastavení exekuce.
To, že máte děti u sebe je jedna věc, druhá věc je rozhodnutí soudu o tom, že máte hradit výživné. Otázkou je na jak dlouho máte děti u sebe, zda jde o střídavou péči nebo máte děti u sebe natrvalo. Pokud máte děti u sebe na trvalo, bude nutné zahájit soudní řízení o svěření dětí do Vaší péče, pokud Vám soud vyhoví, bude možné podat návrh na zastavení exekuce i dříve, pokud rozhodnutí soudu o svěření dětí do Vaší péče bude pravomocné dříve než 6 měsíců od zahájení exekuce.
U výživné je právě to ošidné, že rodiči, který je povinen výživné hradit stačí k exekuci již jen to, že jedenkrát neuhradí výživné v plné výši, nebo se s platbou výživné opozdí například o dva týdny.