Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme s nájemnicí smlouvu o pronájmu bytu na 1 rok. Její přítel arabského původu žije v EU. Je jen spolubydlící (dle ní byt platí, peníze ale neposílá). Ze sedmi měsíců měla zpoždění v platbě nájemného. Nezaplatila už 2 měsíce. Červen 2013 (museli jsme použít kauci, kterou jsme žádali doplnit), zaplatila v červenci a v srpnu 2013 opět ne.

Jsou to 3 měsíce, kdy hrubě porušila nájemní smlouvu. Poslali jsme (s dodejkou) 1. a 2. výzvu k zaplacení. Zaslali výpověď z nájmu bytu (nevíme, zda vyzvedne). Její rodiče ji zrušili trvalé bydliště, nyní ho má na obecním úřadě. V bytě bydlí její strýc, že prý "jen na víkend". Navštívili jsme její movité rodiče, bydlí ve vile (adresu víme od předchozí pronajímatelky, má tytéž zkušenosti). V podstatě ji kryli. Prý je dospělá a zodpovědná za sebe. Prořekli se, že u nich bydlela pouze 14 dní v předchozím měsíci. Myslíme si, že byt půjčuje. Byt zřejmě půjčuje dle svého uvážení cizím lidem - nenájemníkům. Víme, že průběžně nepracuje. Jak postupovat dále, jaká je šance ji bez tříměsíční výpovědi vystěhovat? Jak vymáhat dluh - podat žalobu, kam ji zaslat, když skončí nájem? Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:

1/ Další postup:
Dle § 711/2 písm. b) Občanského zákoníku platí, že pronajímatel je oprávněn dát nájemci výpověď z nájmu bytu v případě, že nájemce hrubě porušuje své povinnosti vyplývající z nájmu bytu, zejména tím, že nezaplatil nájemné a úhradu za plnění poskytovaná s užíváním bytu ve výši odpovídající trojnásobku měsíčního nájemného a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu nebo nedoplnil peněžní prostředky na tzv. kauci.
Je-li některá ze shora uvedených podmínek podle Vašeho názoru splněna, lze hodnotit Vámi podanou výpověď jako oprávněnou. V této souvislosti je však nutné připomenout, že výpověď z nájmu bytu musí obsahovat veškeré náležitosti dle § 710/2 a § 711/3 Občanského zákoníku.
Není rovněž rozhodné, zda si nájemnice výpověď z nájmu bytu vyzvedne či nikoli, termín „doručení“, který je v této souvislosti Občanským zákoníkem používán, je standardně vykládán tak, že písemnost je adresátovi doručena, dostane-li se do sféry jeho vlivu, tzn. je-li typicky doručena na adresu trvalého pobytu fyzické osoby (či na její korespondenční adresu) a je tak umožněno, aby se tato osoba s obsahem písemnosti seznámila. Skutečnost, že adresát písemnosti např. nepřejímá řádně doručené poštovní zásilky pak nemůže mít v žádném případě negativní právní důsledky pro odesílatele předmětné písemnosti. V tomto ohledu je pak samozřejmě vhodné odesílat veškeré důležité písemnosti doporučeně s dodejkou.
Dle znění Vašeho dotazu by pak bylo možné uvažovat rovněž o splnění podmínek pro výpověď z nájmu bytu dle § 711/2 písm. c) či zejména písm. d) Občanského zákoníku. Vzor výpovědi z nájmu bytu naleznete zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma/vzory-zdarma.html

2/ Vystěhování nájemnice:
Pokud uplyne výpovědní lhůta a nájemnice současně nepodá k soudu návrh na vyslovení neplatnosti výpovědi z nájmu bytu, je možné se obrátit na soud s žalobou na jeho vyklizení. V tomto případě je věcně příslušným okresní soud a to dle místa, kde se nachází předmětný byt (§ 88 písm. i) Občanského soudního řádu).
Okamžité ukončení nájmu (a tudíž i povinnost nájemnice k okamžitému vyklizení bytu) je pak možné pouze v případě odstoupení od uzavřené nájemní smlouvy, přičemž tento právní úkon může být odůvodněn pouze dle § 679/3 Občanského zákoníku.

3/ Vymáhání dlužného nájemného:
Dlužné nájemné je možné po nájemnici vymáhat prostřednictvím standardní žaloby, resp. návrhu na vydání platebního rozkazu, v němž vylíčíte všechny rozhodné skutečnosti, přiložíte maximum důkazů (zejména kopii uzavřené nájemní smlouvy, výzev k zaplacení, související korespondence a vyúčtování dlužného nájemného) a budete se domáhat, aby soud uložil nájemnici povinnost (ať už platebním rozkazem, který představuje rychlejší variantu, či rozsudkem) k úhradě jejího dluhu (popř. i s příslušenstvím, které v tomto případě představuje poplatek z prodlení, a náklady soudního řízení).
V tomto případě je věcně příslušným opět okresní soud, místní příslušnost se však řídí místem bydliště žalovaného (§ 84 a § 85/1 Občanského soudního řádu).
Informace o vymáhání dluhů (v obecné rovině) jsou na našem webu umístěny zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vymahani-dluhu-soudne-exekucne/9485-dluhy-a-postup-jejich-vymahani-soudne-nebo-exekucne.html

Pro vymáhání dlužného nájemného (resp. i pro řízení o vyklizení bytu) se můžete nechat zastoupit advokátem:
http://www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.