Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Výrobce notebooku mi telefonicky tvrdí, že odstraněním spodního krytu - přístup k HDD a RAM - přijdu o záruku. Mají na to právo? Děkuji, Kryštof.

ODPOVĚĎ:
Je třeba rozlišovat, zda se jedná o standardní zákonnou záruku, či o záruku poskytovanou výrobcem nad rámec zákona,
Dle ust. § 2165 odst. 1 občanského zákoníku platí, že kupující je oprávněn uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době dvaceti čtyř měsíců od převzetí. Nemůže tedy dojít jednostranně k vyloučení Vašich práv plynoucích ze zákona. Pokud by se však vyskytla vada v důsledku odstranění krytu, pak byste neměl žádné právo z této vady. Tak např. pokud by došlo k vadě na monitoru, pak by nebylo možné argumentovat otevřením krytu HDD.
Pokud však výrobce poskytuje určitý druh smluvní záruky nad rámec zákonné, pak je oprávněn stanovit také podmínky pro tuto záruku. Tyto podmínky by měly být uvedeny v záručním listě či podmínkách, které jste obdržel spolu s notebookem. Je možné a přípustné, aby výrobce vyloučil záruční práva, pokud byste otevřel kryt počítače.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.