Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve zdravotnictví 30let. Mám problém s plánováním dovolené. Rozepsali jsme dovolenou během celého roku, letní měsíce - 6.-9. měsíc, do těchto počítáme - 14 dnů. Bylo to odmítnuto s tím, že dovolená pouze týden a bez víkendu a ti, kteří nemají malé děti, budou vybírat 1.-4. měsíc a pak 10.-11. měsíc. Ve 12. měsíci již nelze/tak tomu bylo vždy/.

Mám vnoučata, jsem tedy odsouzena k tomu, že se s nimi neuvidím, protože volné víkendy jsou max. 1 za dva měsíce a jarní prázdniny jsou opět obsazeny matkami s dětmi. Je nařízení zaměstnavatele správné? Může se takto k nám zaměstnancům chovat? Děkuji. Terezie

ODPOVĚĎ:
Čerpání dovolené upravuje ustanovení § 217 a násl. zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění. Dob čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, při určení je nutné přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a oprávněným zájmům zaměstnance. A aspoň jedna část dovolené musí činit nejméně 2 týdny vcelku, nedohodne-li se zaměstnanec se zaměstnavatelem jinak.
Z výše uvedeného pro Vás vyplývá, že pokud zaměstnavatel odůvodní poskytnutí dovolené pouze na určité měsíce s tím, že má jiné zaměstnankyně např. s malými dětmi, které budou čerpat dovolenou v letních měsících a pokud by v tomto termínu poskytl dovolenou i Vám, pak by nepokryl provoz, je toto rozhodnutí vpořádku. Nedomnívám se však, že je úplně v souladu se zákonem konkrétní postup zaměstnavatele, který dopředu vylučuje poskytnutí dovolené v určitých měsících všem, kteří nemají malé děti, to by mohlo být posouzeno jako nerovné zacházení, neboť oprávněnými zájmy zákon nerozumí pouze malé děti.
Doporučila bych Vám se písemně obrátit na zaměstnavatele s tím, že takto vydaný pokyn může být posouzen jako nerovné zacházení a uvést své oprávněné zájmy, kvůli kterým byste požadovala určení dovolené na letní měsíce. Pokud Vám však zaměstnavatel nevyhoví s odůvodněním, že Vám dovolenou určit nemůže, protože v danou dobu nepokryje provoz (což nevím, zda je odůvodnitelné opravdu na celé léto), postupuje v souladu se zákonem. Ovšem dovolená musí činit minimálně 2 týdny vcelku, týdnem je myšleno 7 po sobě jdoucích kalendářních dnů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.