Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnavatel dluží zaměstnancům peníze za výplaty. A to za měsíc duben 2013. Dle pracovních smluv měly být peníze odeslány nejpozději 20. pracovní den v následujícím měsíci. Vinou dvou svátků v květnu 2013, tedy až 30.5.2013. To se však rovněž nestalo. Zaměstnavatel se zaměstnanci nekomunikuje.

Zaměstnanci z rozhodnutí zaměstnavatele již do zaměstnání nedocházejí a jsou doma, běží výpovědní lhůta. Doporučte nám prosím nejlepší řešení této situace. Kdy zaměstnanci mohou podat návrh na insolvenční řízení? Děkuji, Libor

ODPOVĚĎ:
Dle Zákoníku práce je zaměstnavatel povinen vyplatit mzdu nebo náhradu mzdy zaměstnanci nejpozději do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti, ovšem dle § 141 zákoníku práce je počátek běhu lhůty k podání okamžitého zrušení pracovního poměru rozhodný poslední den následujícího měsíce po měsíci, za který náleží mzda.

Dle insolvenčního zákona je dlužník tedy zaměstnavatel v úpadku jestliže má více věřitelů a peněžité závazky po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti a tyto závazky není schopen plnit. A to tak, že zastavil platby podstatné části svých peněžitých závazků nebo je neplní po dobu delší 3 měsíců po lhůtě splatnosti. Dlužník má také povinnost sám na sebe podat insolvenční návrh pokud je předlužen.

Insolvenční návrh můžete jako zaměstnanci podat nezávisle na podání výpovědi, pokud splňujete výše uvedené podmínky insolvenčního zákona. Zároveň jakožto zaměstnanci se nemusíte do insolvenčního řízení přihlašovat formou přihlášky pohledávek, stačí o tom uvědomit insolvenčního správce a předat mu potřebné listiny odůvodňující vaše mzdové nároky. Nároky zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele se řeší dle zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele. O nárocích rozhoduje Úřad práce. Mzdové nároky můžete uplatnit nejvýše za 3 kalendářní měsíce rozhodného období.

V případě, že nepodáte na zaměstnavatele insolvenční návrh je možné řešit nároky z neuhrazených mezd též u civilního soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.