Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji jako učitelka mateřské školy na plný úvazek. Mám udělanou pracovní dobu tak, že mi za 14 dní, to je 10 pracovních dní přímé práce s dětmi chybí tři čtvrtě hodiny. Za měsíc mi tedy chybí hodina a půl. Tyto chybějící hodiny musím napracovat, pokud chybí některá učitelka, je to v pořádku? Jsme vícetřídní mateřská škola a pracovní doba je mně a několika jiným učitelkám takto upravena proto, abychom byly k dispozici pokud chybí některá z učitelek a nemusela se brát placená síla na zástup. Jiné učitelce chybí 2 hodiny za 14 dní.

Pracuji ve třídě s kolegyní, kde je 26 dětí a naše pracovní doba začíná v 7h 15min a končí ve 12h 30min, odpolední v 9.30 až 16. 30. Chtěla jsem pracovat již od 7h, abych odpracovala celý úvazek , ale byla jsem odmítnuta, že ráno nechodí tolik dětí a že to takhle je dostačující. Mnozí rodiče přicházejí s dětmi z mé třídy do MŠ až v 7. 15, nebo čekají v šatně, dokud nepřivedu děti ze třídy,
kde je provoz již od 6.00 hod. Důvod je ten, že děti nechtějí chodit ráno do svodné třídy. Doufám, že takto je můj dotaz dostatečně doplněn.
Děkuji za odpověď, Jana

ODPOVĚĎ:
Rozvržení pracovní doby je čistě na rozhodnutí zaměstnavatele, musí dodržet pouze zásady uvedené v §79 odst. 1 zákoníku práce a v § 81 Zákoníku práce.
Takže pokud zaměstnavatelem určená pracovní doba neporušuje uvedená ustanovení, je určená v souladu se zákonem.


Zákoník práce
§79 odst. 1
(1) Délka stanovené týdenní pracovní doby nesmí překročit 40 hodin týdně.

§81
(1) Pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směn.
(2) Pracovní doba se rozvrhuje zpravidla do pětidenního pracovního týdne. Při rozvržení pracovní doby je zaměstnavatel povinen přihlédnout k tomu, aby toto rozvržení nebylo v rozporu s hledisky bezpečné a zdraví neohrožující práce.
(3) Zaměstnanec je povinen být na začátku směny na svém pracovšti a odcházet z něho až po skončení směny.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.