Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zhruba v polovině dubna jsem koupila ojetý vůz FORD FOCUS 2006 (automat) od prodejce AutoBrabec v Praze, kam ho majitel autobazaru dovezl z Neměcka, ale já ho kupovala vyloženě od toho prodejce, (byl majitelem vozu). Bylo mi řečeno, že má pouze "kosmetické vady" (škrábance na autě). Nyní po 2měsících, kdy jsem byla v autorizovaném servisu Ford a mé auto bylo na rampě, mi bylo řečeno, že auto je havarované (dostala jsem i fotografie, kde je to evidentně vidět, ale jen ze spodku auta). Tudíž profesionální prodejce to musel vědět. Na tuto skutečnost mě prodejce neupozornil.Auto mi bylo prodáno jako nehavarované. Navíc v autorizovaném servisu Ford také říkali, že už je to třetí auto od stejného prodejce a ani jeden majitel nevěděl, že jeho auto bylo havarované. Auto jsem zakoupila za 160 000Kč, jenže nemá větší hodnotu než 80 000Kč. Kdybych auto chtěla nechat opravit, tak se cena opravy pohybuje od 60 000Kč do 100 000Kč.
Má to vliv na jízdní vlastnosti vozu (například při jízdě ve vyšší rychlosti auto vibruje...). Při koupi jsem obdržela fakturu, kde je napsáno:
Ford Focus rok výroby 2006, automat, modrá metalíza, příslušenství, co bylo k autu a cena vozu.
Mohu se domáhat vrácení rozdílu z ceny? Mám nárok rozporovat kupní smlouvu pro skrytou vadu? Mohu odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněz event. i s náklady, které jsem už do auta vložila do menších oprav? Mohu prodejce donutit, aby tuto nákladnou orpavu zaplatil? Děkuji, Katka


ODPOVĚĎ:
Tuto situaci upravuje občanský zákoník v § 597 odst. 1. Jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou prodávající kupujícího neupozornil, má kupující právo na přiměřenou slevu ze sjednané ceny odpovídající povaze a rozsahu vady; jde-li o vadu, která činí věc neupotřebitelnou, má též právo od smlouvy odstoupit.
Podle zákona máte tedy právo na slevu z ceny, kterou můžete po prodejci požadovat. Pokud nebude souhlasit, jediná možnost je vymáhat tuto slevu z ceny žalobou u soudu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.