Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Zakoupili jsme vůz Škoda Octavia Tour v domění, že kupujeme vůz osobní. Měli jsme týden na výměnu vozu bez udání důvodu, ale až po 14 dnech od zaplacení a převzetí vozu nám došly oba technické průkazy, ve kterých bylo uvedeno, že vůz je nákladní skříňový. Jela jsem tedy do AAA Auto, kde jsme vůz pořídili a bylo mi řečeno, že to nic neznamená, že to měl bývalý majitel pouze kvůli účetnictví takto vedeno. Jenže pak když manžel absolvoval formality kolem přihlášení vozu na něj, na evidenční kontrole a v servisu mu sdělili, že toto je docela závážná věc, jelikož zpět na osobní vůz z užitkového to nelze předělat a můžeme vozit pouze 4 osoby. To samé mi sdělili v originální prodejně Škoda a na ČOI mi řekli, že mohu odstoupit od smlouvy, ale při kontrole kupní smlouvy a ostatních přidaných papírů jsem zjistila, že se nikde neuvádí, že jde o vůz osobní či nákladní, ale pouze o "AUTOMOBIL". Zajímá mě proto, zda i v tomto případě mám právo od smlouvy odstoupit a když firma AAA nebude souhlasit, jaké mám možnosti? Zatajili nám skutečnost, že vůz je užitkový a ne osobní, ačkoli věděli, že sháníme vůz pro rodinu. Po telefonu mi na můj dotaz, proč nám to nesdělili, manažer odpověděl, že kdyby kontroloval všechny techničáky, nedělal by v práci nic jiného a že zaplatíme maximálně pokutu, pojedeme-li v 5 lidech, ale že to Policie moc stejně neřeší. Co tedy mohu podle obchodního zákoníku dělat? Díky, Hanka


OPDOVĚĎ:
Jde o jednoznačný rozpor se smlouvou. Už při uzavírání smlouvy bylo prodejci zřejmé, že máte zájem o vůz osobní, nikoli užitkový. Prodávající odpovídá za vady zboží, jestliže se týkají vlastnosti, kterou jste si vymínili. A to je jistě charakter vozu jako osobní.
Jedná se o podstatnou vadu věci, navíc neodstranitelnou, proto máte právo od smlouvy odstoupit.
Učiňte tak písemně, abyste měli o tom doklad. Odstoupení je jednostranný úkon, který nepotřebuje ke schválení souhlas druhé strany. Jeho účinky nastávají okamžikem dojití druhé straně. Pokud se poté nedomluvíte na vrácení peněz a zboží, musíte se obrátit s žalobou na soud a požadovat vydání peněz.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.