Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupila jsem si notebook Lenovo, nebyl všek u něj česky psaný manuál. Na můj dotas u prodejce mi bylo sděleno, že výrobce nedodává česky psaný manuál, ten je dodáván pouze ve formě CD. Manuál v CD v češtině u zásilky byl, chci ho však i psaný, mám na něj nárok? Děkuji, Alice


Zákon o ochraně spotřebitele (zákon č. 634/1992 sb.) v § 9 uvádí, že potřebné informace je prodávající povinen přiložit k výrobku v písemné podobě.

§ 11 dále uvádí, že tyto informace musí být v českém jazyce. Doporučujeme tedy obrátit se na prodávajícího a trvat na návodu v českém jazyce a v písemné podobě. Pokud se bude zdráhat, můžete se obrátit na Českou obchodní inspekci, která může nedodržení tohoto požadavku zákona sankcionovat pokutou. Zároveň můžete uplatnit tzv. rozpor s kupní smlouvou, vzhledem k tomu, že výrobek není v souladu s právními předpisy. Vzor pro uplatnění rozporu s kupní smlouvou naleznete v tomto webu zde.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.