Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bývalý manžel napadl mou maminku v době, kdy si přebíral našeho syna. Moje maminka má v této době 69 let. Minulý rok (2015), přesně 4.12. 2015 si přebíral syna u mé maminky. Synovi bylo v té době 7 let. Podle paragrafu došlo k fyzickému napadení a k neoprávněnému vniknutí do domu. Po té, co se celá situace odehrála mi maminka celá otřesená volala.

V té době jsem já ve městě něco řešila. Okamžitě jsem sedla do auta a jela za matkou. Jely jsme na ošetření k lékaři (natržení kostního lůžka, léčebná doba 1 měsíc) a poté nahlásit celou situaci na Policii. Celému incidentu přihlížel můj 7letý syn, lépe řečeno vše slyšel, protože po té, co si pro něj otec přišel stál venku přede dveřmi. Po veškerých výsleších svědků a maminky, po ukončení léčby se čekalo, co bude dál. V červenci 2016 proběhl 1 soud, kde jsem byli i s bratrem a s maminkou předvolání jako svědci. Od té doby nevíme nic. Maminka volala na soud, kde ji sdělili, že probíhá šetření soudního znalce a mezitím proběhly další 3 stání, o kterých nemáme žádné informace. Co mě nehorázně zarazilo je skutečnost, že přišel dopis, kde pozvali mého dnes (09.11.2016) už 8 letého syna k soudu jako svědka. Syn reaguje negativně. Nic si dle jeho slov nepamatuje, k soudu jít nechce, nechce vypovídat proti svému otci. Mé dotazy tedy zní:
- Můžu nějak zabránit tomu, aby syn k soudu šel, případně mám možnost, aby vypovídal bez přítomnosti otce?
- Jak zajistíme, aby jsme dostávali průběžně informace o vývoji celé situace?
- Dostaneme nějaký rozsudek? (Odsouzený je bývalý manžel, žaluje ho státní zástupce.)
- Pokud bychom s rozsudkem nesouhlasili, můžeme se i my (maminka) nějak bránit a chtít prošetření celého případu?
Předem mnohokrát děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem. Dagmar

ODPOVĚĎ:
V případě výslechu dětí mladších 15 let zákon klade velký důraz na to, aby byla šetřena jejich osobnost, jestliže jde o svědectví o skutečnostech, jejichž oživování v paměti by vzhledem k věku mohlo nepříznivě ovlivňovat jejich duševní a mravní vývoj.
Takový výslech se zpravidla provádí jen jednou v přípravném řízení (tedy na policii) a není-li to opravdu nezbytné, u soudu už se výslech neopakuje a soud může přečíst protokol z policie.
Výslech je nezbytné provádět zvlášť šetrně a tak, aby výslech v dalším řízení zpravidla už nebylo třeba opakovat; k výslechu se přibere pedagog nebo jiná osoba mající zkušenosti s výchovou mládeže, která by se zřetelem na předmět výslechu a stupeň duševního vývoje vyslýchané osoby přispěla k správnému vedení výslechu.
Výslech probíhá neformálně, je omezena přítomnost osob.
Vzhledem k tomu, že obviněným je otec dítěte, měl by takový výslech probíhat bez jeho přítomnosti tak, aby dítě nebylo dále zbytečně stresováno.
Každý svědek má právo odmítnout vypovídat, mj. i z důvodu příbuznosti k obviněnému (ve Vaší situaci syn obviněného).
Vaše maminka má postavení poškozeného v trestním řízení, tedy by měla být informována o všech úkonech v trestním řízení tak, aby se mohla případně k nim vyjádřit, popř. je rozporovat.
Má také právo nahlížet do spisu, který zaznamenává celý průběh trestního řízení.
Z titulu svého postavení, pokud vznesla nárok na náhradu způsobené újmy, musí být o takovém jejím nároku rozhodnuto v rozsudku, který jí bude také doručen. Proti rozsudku, výroku vztahujícímu se k náhradě újmy, má také právo se odvolat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.