Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Maminka 67 let, důchodkyně, 01/2014 zaplatila minimální poplatek za psa jako důchodkyně a vše bylo v pořádku. Od 05/2014 má brigádu na dvě hodiny denně jako malý přivýdělek k důchodu. Na tento přivýdělek má dohodu o provedení práce DPP a je platná do konce roku 2014.

Musí doplatit poplatek za psa do plné výše za tento rok nebo je stále osvobozena jako důchodce. Byla totiž nařčena jednou paní z městského úřadu, že tento poplatek musí doplatit, když chodí na brigádu. Jelikož je tato úřednice známá v našem městě, že si dělá zákony sama, ráda bych věděla na čí straně je pravda, abych jinak vše za maminku uvedla do pořádku. Maminka žije v Jindřichově Hradci. Paní úřednice ji arogantně oslovila s tím, že jí nic nezajímá a že to má doplatit. Zdá se mi to zvláštní jednání. Očekávala bych toto upozornění třeba písemnou formou, kde udá nějaký paragraf nebo vyhlášku nebo tak něco. Ráda bych to vyřešila za mamku sama, i doplacení. Ať to dopadne jakkoliv. Tuto paní maminka totiž potkává každý den a je jí to nepříjemné. Děkuji, Daniela

ODPOVĚĎ:
V této otázce je zapotřebí dát za pravdu oné úřednici.

Dle § 2/3 zákona o místních poplatcích činí sazba poplatku ze psa, jehož držitelem je poživatel invalidního, starobního, vdovského nebo vdoveckého důchodu, až 200,- Kč za kalendářní rok. Tento důchod však zároveň musí být jediným zdrojem příjmů držitele předmětného psa. Pokud je tedy Vaše matka sice poživatelkou starobního důchodu, zároveň je však výdělečně činná na základě dohody o provedení práce, nepředstavuje starobní důchod jediný zdroj jejích příjmů a nemá tudíž nárok na účtování sníženého poplatku ze psa.

Vaší matce proto lze doporučit oznámit městskému úřadu, že starobní důchod přestal být jediným zdrojem jejích příjmů (§ 14a/3 zákona o místních poplatcích) a doúčtovaný poplatek doplatit.

Dle § 14/2 zákona o místních poplatcích zavede místní poplatky (tedy i poplatek ze psa) obec prostřednictvím obecně závazné vyhlášky, ve které upraví podrobnosti jejich vybírání, zejména stanoví konkrétní sazbu poplatku, vznik a zánik poplatkové povinnosti, lhůty pro plnění ohlašovací povinnosti, splatnost, úlevy a případné osvobození od poplatků.

V případě města Jindřichův Hradec je poplatek ze psů zaveden obecně závaznou vyhláškou č. 3/2010, o místních poplatcích, v platném znění. V části II. (Poplatek ze psů) je v čl. 5 stanovena sazba poplatku ze psů, přičemž snížená sazba tohoto poplatku pro poživatele starobního, invalidního, vdovského či vdoveckého důchodu (tzn. 50,- Kč či 100,- Kč) je také podmíněna skutečností, že tento důchod je jediným zdrojem příjmu jeho poživatele (jedná se tedy o stejnou podmínku, jaká je zakotvena v zákoně o místních poplatcích). Zcela na závěr své odpovědi pouze doplňuji, že v čl. 7 části II. této obecně závazné vyhlášky jsou vyjmenována osvobození a úlevy od tohoto poplatku (tento článek pak byl mírně změněn obecně závaznou vyhláškou č. 1/2013).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.