Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla jsem se s Vámi poradit ohledně nároku na studijní volno na dopsání diplomové práce a přípravu na státnice. Od září 2023 jsem nově nastoupila na zkrácený úvazek do státní organizace. Zároveň s tím dokončuji své magisterské studium, které je nezbytné k tomu, abych mohla svou profesi vykonávat. Pokud studium nedokončím, nebudu moct na současné pozici nadále pokračovat.

Se zaměstnavatelem jsem se při nástupu předběžně domlouvala na možnosti vzít si volno na přípravu na státnice. Byla to nicméně jen ústní dohoda, ve smlouvě nic uvedeného nemám. Nepíše se tam ani nic o dokončování studia, nemám podepsanou žádnou kvalifikační dohodu. Zároveň je mé dokončení studia nutným předpokladem. Nyní se blíží čas odevzdávání diplomové práce, tak jsem svého zaměstnavatele požádala o volno na její dopsání. Vedoucí mi nicméně řekla, že si volno můžu vzít, ale musím si čerpat dovolenou. Přitom jsem četla, že podle Zákoníku práce | Zákon č. 262/2006 Sb. - Zvýšení kvalifikace a kvalifikační dohoda mi přísluší nárok na placené volno v rozsahu 10 dní na dopsání diplomové práce a 40 dní na přípravu na státnice. Chtěla jsem se proto zeptat, jestli to tak skutečně je, a nárok na volno podle zákona doopravdy mám, nebo zde jsou nějaké okolnosti, o kterých nevím? Pokud za svým zaměstnavatelem zajdu s žádostí o volno podle tohoto zákona, má povinnost mi ho poskytnout, pokud je dokončení studia nezbytnou podmínkou k tomu, abych mohla práci vůbec vykonávat? Moc děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 231 odst. 2 zákoníku práce platí, že Vámi vypsaná práva přísluší zaměstnanci při zvyšováním kvalifikace, jestliže jsou v souladu s potřebou zaměstnavatele.
O tom, zda je to v souladu s jeho potřebou rozhoduje zaměstnavatel.
Dokončení studia, abyste mohla dosavadní práci vykonávat, je především v souladu s Vašimi potřebami, které se ale nemusí krýt s potřebou zaměstnavatele.
Je tedy nutná dohoda se zaměstnavatelem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.