Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Končím k 27.8.2023 rodičovskou dovolenou (3 roky). Od ledna 2023 řeším návrat do zaměstnání - bez výsledku. Tento týden jsem měla telefonický hovor s manažerkou a personalistkou, že moje pozice je již obsazená novým zaměstnancem na dobu neurčitou a ve firmě pro mě již není místo.

Bylo mi sděleno, že tedy dostanu výpověď z organizačních důvodů. Je to možné? Musím výpověď podepsat? Je takto platná? Výpovědní dobu budu doma na překážkách a dostanu 3 měsíce odstupného. Výpověď mohu obdržet až po skončení RD?

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 52 písm. c) zákoníku práce vzniká výpovědní důvod pro nadbytečnost pouze v případě, stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách.
Pokud nedošlo k žádnému rozhodnutí zaměstnavatele, jak je uvedeno výše, nebo k organizačním změnám, pokud došlo pouze k obsazení Vašeho pracovního místa a zaměstnavatel není nadále schopen Vám přidělovat práci, jedná se pouze o špatnou personální politiku, nikoli o nadbytečnost, a výpovědní důvod nevznikl. Na straně zaměstnavatele by následně vznikly překážky a Vám nárok na náhradu mzdy po dobu existence těchto překážek.
Pokud se však rozhodnete výpověď nerozporovat, během výpovědní doby vzniknou překážky na straně zaměstnavatele a Vám právo na náhradu mzdy, a následně právo na vyplacení odstupného, které se podle § 67 zákoníku práce odvíjí od délky trvání pracovního poměru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.