Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Končí mi mateřská dovolená MD a měla bych nastoupit do práce, kde jsem zaměstnaná cca 10 let (2013-2023). Mám smlouvu na neurčito. Jsem samoživitelka, otec není v rodném listě dítěte uvedený.   Nemůžu jít na třísměnný provoz, potřebuji jen ranní kvůli školce. Nemám tu nikoho, kdo by mi s malou momentálně pomohl.   V práci mi sdělili, že jen na ranní mě nevezmou (předtím to dělali běžně) a dávají mi vyhazov.

Samozřejmě ve smlouvě je třísměnný provoz. Chtěla bych vědět, jestli mám nějaké možnosti, pro to, tam zůstat. A pokud ne, jak je to s odstupným. Děkuji moc. Běla.

 

ODPOVĚĎ:
Ust. § 241 odst. 1 zákoníku práce stanoví, že požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let zaměstnavatele písemně o kratší pracovní dobu nebo o jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby nebo kratší pracovní doby, je zaměstnavatel povinen žádosti vyhovět, nebrání-li tomu vážné provozní důvody. Nevyhoví-li zaměstnavatel žádosti, je povinen to písemně odůvodnit.
Můžete tedy zaměstnavatele požádat písemně a požadovat písemnou odpověď. Pokud však odůvodnění bude odpovídat pracovním podmínkám u zaměstnavatele a bude rozumné, není zaměstnavatel povinen vyjít Vám vstříc.
V takovém případě je Vaší povinností vykonávat práci podle pracovní smlouvy a v jejím rámci podle směn rozvržených zaměstnavatelem.
Pokud takto práci vykonávat nemůžete, je třeba dát výpověď nebo se se zaměstnavatelem dohodnout na ukončení pracovního poměru. Nárok na odstupné pak nevzniká.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.