Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem na rodičovské dovolené RD (do konce prosince 2023, rodičovské příspěvky až do 12/24). Jsem zaměstnaná na neurčito. Syna mi nevzali do školky. Email, co jsem psala na HR: "že nemám hlídání a jak by se dívali na žádost o neplacené volno, případně, jak vidí můj návrat do práce.".   Bylo mi emailem sděleno, že neplacené volno z důvodu péče o dítě můžou poskytnout, ale že je ve hře ještě zrušení pracovního místa s odstupným, protože práce už není tolik.

Mou pozici rozdělili do 2 prac. míst, 1. místo dělá paní, která má na starosti jen 1 oblast mé práce, 2. místo dělá paní, která má na starosti ještě k části mé práce své další původní odvětví. Původně druhá paní dělala pouze svou agendu, ale asi jí nabídli, zda by převzala část mé agendy. A asi jim to všem vyhovuje. Otázky:
1) Mohou mi dát z tohoto důvodu výpověď (ač s odstupným- asi 3 platy tedy)? Myšleno po RD (tuším, že během RD mi jí nemůžou dát). Mají se ozvat na začátku prosince 2023, jak se rozhodli.
2) Můžou mě nutit nastoupit do práce den po ukončení RD, i když nemám hlídání (a nedali by mi výpověď a ani já jim 2 měsíce před skončením RD)?
3) Jak nejlépe postupovat, když bych nakonec neměla zájem tam nadále pracovat (se získáním odstupného a bez nutnosti nastoupit do práce den po RD) ...na základě výše uvedených informací.
4) Nevíte, zda se lze hlásit na úřad či pracovat (jinde než na původním místě), ačkoliv budu brát rodič. příspěvky ještě do 4 let věku dítěte.
5) Mohla bych nastoupit do jiné práce (s jinou náplní) ještě pred ukončením RD?
Předem děkuji za odpovědi.

 

ODPOVĚĎ:
1) Pokud zaměstnavatel vyhodnotí, že jste jako zaměstnanec nadbytečná, může Vám po skončení rodičovské dovolené dát výpověď. Poběží výpovědní doba, kdy vzniknout na straně zaměstnance překážky a Vám bude náležet náhrada mzdy. Odstupné bude náležet podle § 67 zákoníku práce podle délky trvání pracovního poměru, velmi pravděpodobně Vám tedy bude náležet odstupné ve výši trojnásobku průměrné měsíční mzdy.
2) Zaměstnavatel není povinen souhlasit s neplaceným volnem. Po skončení rodičovské dovolené musíte být připravena k práci podle pracovní smlouvy a zaměstnavatel může takovou práci vyžadovat.
3) Vždy je nejlepším postupem dohodnout se se zaměstnavatelem a dojít k řešení, které vyhovuje oběma stranám. V tuto chvíli nemáte možnost na zaměstnavatele tlačit, chybí Vám dostatečně silné argumenty.
4) Rozhodnutí závisí zcela na Vás. Oba postupy mají svá pro i proti a nelze radit, co je vhodnější.
5) Zaměstnanec může vykonávat jinou práci pro jiného zaměstnavatele. Jediným omezením je § 304 zákoníku práce - Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem. Pokud jde o jinou náplň práce, můžete pracovat bez omezení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.