Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V polovině listopadu 2023 mi bude končit rodičovská dovolená a nezískala jsem pro dítě místo ve školce. Zaměstnavatele jsem požádala o neplacené volno do čtyř let věku. Po dvou měsících nemám od zaměstnavatele žádné vyjádření. Po urgenci z mojí strany mi bylo řečeno, že mi nemohou vyhovět ani mojí žádost zamítnout. Čekají, až jak dopadnou věci týkající se rozpočtu.

Až potom mi sdělí rozhodnutí. Co mohu v této situaci dělat? Má zaměstnavatel právo takto otálet se schválením či zamítnutím žádosti? Může po mne chtít, abych si vše za necelý měsíc zařídila a do práce nastoupila, když došlo k tak dlouhému prodlení z jejich strany? Děkuji. S pozdravem Darja.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel nemá povinnost vyhovět žádosti o neplacené volno a žádný právní předpis ani nestanoví lhůtu, v jaké je povinen na žádost odpovědět.
Jediné ustanovení, které se na tuto situaci vztahuje, je § 38 zákoníku práce, který říká, že zaměstnavatel je povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy a zaměstnanec je povinen tuto práci konat.
Zaměstnavatel proto může vyžadovat Vaši přítomnost na pracovišti dnem následující po dni, kdy Vaše dítě dosáhne věku tří let.
Postup zaměstnavatele je tedy v souladu s právními předpisy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.