Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracovala jsem v jednom supermarketu. V červenci 2023 jsem potřebovala z rodinných důvodů neplacené volno. Nebylo to nic neobvyklého. Kolegyně ho také dostala a to z důvodu stěhování. Původně že ano, ale pak, že mám přijít do práce jinak mám nedovolenou absenci. Do práce jsem nešla, bylo to důležité. Nikdo se mi neozval a až na konci měsíce jsem dostala dopis, že mám jít podepsat ukončení smlouvy.

Počítala jsem s tím, podepsali jsme ukončení pracovního poměru dohodou 24.7.2023.   Pak jsem dostala dopis, že jim mám zaplatit 8.000 Kč za sociální a zdravotní pojištění, plus vybranou dovolenou. Tu jsem vybrala asi 4 dny. Měla jsem ji plánovanou na srpen 2023. Smlouva byla ukončena 24.7.2023, takže na konci měsíce. Mají na to nárok? Děkuji Denisa.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže zaměstnanec zaviněn neplnil své povinnosti a zaměstnavateli vznikla škoda, ke kterým patří i placení sociálního a zdravotního pojištění zaměstnance, který bez řádného, zákon uznaného důvodu nepracoval, může požadovat její náhradu.
Pokud došlo k přečerpání dovolené, tuto situaci upravuje § 222 odst. 4 zákoníku práce, který říká, že zaměstnanec je povinen vrátit vyplacenou náhradu mzdy nebo platu za dovolenou nebo její část, na niž ztratil právo, popřípadě na niž mu právo nevzniklo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.