Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se zeptat na nárok na odstupné. Situace je taková, že se zavírá pobočka, na které pracuji (když to oznámili, měla se zavřít asi za 14 dní). Prvně mi nabídli práci u jiného zaměstnavatele na stejném místě, ale zlomila jsem si nohu a k zaměstnavateli nemůžu nastoupit protože potřebuje zaměstnance hned, ať může otevřít. Poté mi nabídli dohodu, kdy jsem jim řekla, že chci 3 měsíční odstupné, na které mám ze zákona nárok.

Pak mi nabídli práci na jiné pobočce, ve stejném městě. Já mám v pracovní smlouvě uvedeno toto město jako místo výkonu práce (Nic specifičtějšího, pouze město. Avšak v interním systému, jsem přidělena na pobočku, která se zavírá, ve smlouvě to není.). Na pobočce ale volné místo není, je to pobočka, kde je stálý počet zaměstnanců 2+1 (dva zaměstnanci + vedoucí). Původně když jsem se ptala jestli by mě tam přeložili, řekli že tam není místo. A nebo ukončení pracovního poměru dohodou, paní se mě ptala na souhlas s nástupem na jinou pobočku po PN s tím, že jiné možnosti nejsou. Buď odejdu bez odstupného s dohodou nebo nastoupím tam. Tak se chci zeptat, zda to jsou skutečně jediné dvě možnosti? Když odmítnu práci na jiné pobočce, mám nárok na odstupné? Ještě vzhledem k tomu, že tam to pracovní místo není? (nejdřív končící smlouva zaměstnance na této pobočce je 30.9., já bych však po PN nastupovala už ke konci května). Děkuji za odpověď a hezký den.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy. Pokud máte ve smlouvě uvedeno jako místo výkonu práce město a druh práce na jiné pobočce je odpovídající, pak by Vám při odmítnutí této práce odstupné nenáleželo a při nesouhlasu byste musela buď uzavřít dohodu o ukončení pracovního poměru nebo dát sama výpověď. Pokud nová práce neodpovídá Vaší pracovní smlouvě, je další krok na zaměstnavateli, na jehož straně by vznikly překážky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.