Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám fixní mzdu 13.500 Kč čistého při půl úvazku (20 hodin rozvrženo na 3 pracovní dny v týdnu, středa až pátek). Zajímá mě, jak se vypočítá průměrná hodinová mzda, když je každý měsíc jinak dlouhý a tedy každý měsíc odpracuji jiný počet hodin. A doplňující dotaz - stala se mi tato situace:

V březnu 2023 jsem dle kalendáře měla odpracovat celkem 15 dní (5 kalendářních týdnů, práce středa až pátek), ale odpracovala jsem jen 13 dní a 2 dny na začátku měsíce jsem byla na nemocenské (to už bylo po 14ti denní lhůtě, tedy za tyto dva dny jsem čerpala nemocenskou od ČSSZ). Zaměstnavatel vypočítal mojí čistou mzdu za 13 dní tak, že 13.500 Kč vydělil patnácti dny (které bych normálně za březen odpracovala) a vynásobil reálně odpracovanými 13 dny, tudíž mi poslal 11.700 Kč. Zajímá mě, jestli je tento postup správný. Jelikož byl březen dlouhý měsíc, tak jsem na tomto výpočtu tratná, protože 13 dní běžně odpracuji v jiných měsících za plnou mzdu. To znamená, že kdybych byla nemocná v kratší měsíc, vyšlo by to jinak. Mockrát děkuji za odpovědi, Jarmila.

 

ODPOVĚĎ:
Průměrná hodinová mzda se vypočítá vždy za rozhodné období, kterým je předcházející kalendářní čtvrtletí, Za každý měsíc se vezme zúčtovaný příjem a skutečně odpracovaná doba v tom konkrétním měsíci. Průměrná mzda pro duben bude vypočítaná z 1. kalendářního čtvrtletí 2023, tedy (zúčtovaná mzda za leden + zúčtovaná mzda za únor + zúčtovaná mzda za březen) děleno (odpracovaný počet hodin v lednu + odpracovaný počet hodin v únoru + odpracovaný počet hodin v březnu). Pokud máte nastavenou fixní mzdu za půl úvazku, tak pro výpočet mzdy za kratší období je třeba mzdu vydělit počtem hodin odpovídajících polovině úvazku, které byste odpracovala a potom násobit počtem skutečně odpracovaných hodin, pokud každý den byla Vaše směna na stejný počet hodin, tak výpočet, který použil zaměstnavatel je správně. Když máte fixní mzdu na půl úvazku, tak při práci v krátkém měsíci máte defacto vyšší průměr na hodinu než při práci v delším měsíci. Jde o nastavení samotného platebního výměru, který je fixní na půl úvazku, tak při nemoci v březnu budete automaticky tratná, závisí na počtu pracovních dní v daném měsíci, kdy někdy máte plnou fixní mzdu za 15 dní, jindy za 13 dní, protože fond pracovní doby je v každém měsíci odlišný a to se pak bohužel projeví na Vaší mzdě, ale nejde o chybu ve výpočtu Vašeho zaměstnavatele.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.