Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako asistentka - kancelář. Moje HM = 23.000 Kč. Nemohu stále pochopit výklad mé mzdové účetní: Když pracuji v měsíci např. 23 pracovních dnů, beru HM 23.000 Kč (tomu rozumím, nezáleží na pracovních dnech, je to měsíční mzda). Když mám ale dovolenou - beru méně - účetní moji mzdu vydělí např. 23 dny a moje mzda v měsíci, kdy mám dovolenou je nižší.

Nikdy jsem nebyla nemocná, nikdy jsem nedostala odměny. Tím se ale dostávám do koloběhu, kdy pak v dalších měsících mám nižší průměry, protože mám nižší mzdy v měsících s dovolenou. Je to správný postup? Nemá se dovolená vypočítat z rozhodného období - děleno 20 dnů na měsíc? Stále nechápu logiku, že když pracuji více než 20 dnů v měsíci beru stejný plat (to ale ještě chápu), ale pak, když se vypočítává dovolená mi ten velký počet dnů snižuje průměr. Jsem vlastně již 4 roky ve spirále, průměr jde dolů. Můžete mi prosím poradit? Mám se s tím smířit, nebo může mzdová účetní nastavit výpočet mzdy jinak - pracuje s POHODOU. Moc děkuji. Nela.

 

ODPOVĚĎ:
Průměrný výdělek pro účely dovolené se zjistí z hrubé mzdy zúčtované k výplatě a z odpracované doby v rozhodném období. Rozhodným obdobím je předchozí kalendářní čtvrtletí a průměrný výdělek pak slouží pro pracovněprávní účely v následujícím kalendářním čtvrtletí. Takže například náhrada za dovolenou v dubnu až červnu se vypočítává z průměrného výdělku zjištěného z období leden až březen, takže průměrný výdělek pak bude stejně vysoký pro výpočet náhrady za dovolenou a svátky po celé následující kalendářní čtvrtletí. Když máte měsíční fixní mzdu a v každém měsícím je jiný fond pracovní doby, tak ve výsledku pokud je kratší měsíc, tak budete mít vyšší hodinový průměr, u delšího měsíce Vám zas vyjde nižší hodinový průměr. Potom se skutečně stane, že někdy může být Vaše hrubá mzda nižší a jindy zas vyšší než stanovená fixní částka právě z důvodů využívání průměrného výdělku pro účely dovolené. Ovšem mně u Vás vůbec nevychází průměrný hodinový výdělek, který uvádíte, protože Vámi uváděný průměrný výdělek je vyšší než průměrná hodinová mzda, hodinově to vychází kolem 136 Kč za hodinu, ovšem máte uvedeno kolem 176 Kč za hodinu, na průměr mají vliv i odměny za delší časové období, možná je nemáte zahrnuté ve výpočtu. Na základě přiložené tabulky bohužel nejsem schopen zkontrolovat správnost výpočtu, lepší údaje by poskytly kompletní výplatní lístky, protože v třeba ke konci roku tam mohla být roční odměna, která se pak pro účely průměrného výdělku rozpouští poměrně do jednotlivých rozhodných období.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.