Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 1982 jsem dokončila nástavbové studium, obor ženská sestra složením maturitní zkoušky. Od 1.8.1982 do 31.7. 2019 jsem pracovala na porodnici, gynekologii a IVF centru. Od 1.8.2019 jsem nastoupila na ambulanci neurologie (v příspěvkové organizaci - poliklinika), kde mi byl vyměřen platový stupeň 12, třída 9. Nyní se zjistilo, že od 1.1.2023 jsem měla být zařazena do třídy 10.

Tam jsem následně zařazena byla, ale p. ředitelka mně nezapočítala plně praxi od r. 1982 do 1.4.2004 (pokrátila jí o 1/3). Rozdíl peněz za loňský rok 2023, kdy už mně měla náležet třída 10 chce vypočítat z plat. stupně 11, ačkoliv mám v platovém výměru z toho období stupeň 12. Je tento postup možný a pokrácení praxe zákonné? Děkuji za odpověď. S pozdravem Nataša.

 

ODPOVĚĎ:
Jestli dotaz správně chápu, byl Vám díky zařazení do vyšší třídy vyplacen vyšší plat, než Vám náležel. Podle § 331 zákoníku práce platí, že vrácení neprávem vyplacených částek může zaměstnavatel na zaměstnanci požadovat, jen jestliže zaměstnanec věděl nebo musel z okolností předpokládat, že jde o částky nesprávně určené nebo omylem vyplacené, a to do 3 let ode dne jejich výplaty.
V první řadě je tedy třeba uvést, že vracení nesprávně vyplaceného platu není automatické, v tomto případě musí bezdůvodné obohacení zaměstnanec vydat zaměstnavateli, jen jestliže věděl nebo musel z okolností předpokládat, že jde o částky nesprávně určené nebo omylem vyplacené, přijal-li však plnění v „dobré víře“ (protože nevěděl a ani nemohl z okolností předpokládat, že jde o částky nesprávně určené nebo omylem vyplacené), smí si je ponechat.
Pokud jde o pokrácení praxe při zařazování do platového stupně, platí, že kritériem pro zařazení zaměstnance do platového stupně je doba praxe v oboru požadované práce. Praxí v oboru je výkon práce, pro kterou jsou potřebné znalosti stejného nebo obdobného zaměření jako pro výkon požadované práce. Dobu praxe v oboru započte zaměstnavatel v plném rozsahu. Dobu jiné praxe započte zaměstnavatel podle míry jejího využití pro výkon požadované práce. Míra zápočtu nesmí překročit 2/3 jiné praxe.
Záleží tedy na posouzení zaměstnavatelem, zda Vaše praxe spadá do do požadovaného oboru či nikoli. krácení je však při splnění výše uvedených podmínek možné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.