Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnanec, který má invalidní důchod II. stupně je zaměstnaný jako uklízeč venkovních prostor na 6 hodin denně už 2 roky (2021-2023) + má hodinové přesčasy. Teď se zjistilo, že posudek má vytvořený na činnost klempíře (ještě před tímto zaměstnáním) a v posudku má napsáno, že práci může vykonávat na 50%.

Teď bych potřebovala poradit, jak tuto situaci vyřešit? Snížit úvazek na 4 hodiny denně bez hodinových přesčasů (za to by si vybral třeba náhradní volno) a aby měl nový posudek na tento druh zaměstnání? A předchozí roky neřešit? Nebo prvotně, aby si zašel na nový posudek, kde mu třeba stanoví, že nemusí pracovat na 50%, ale třeba na 70%, tím pádem by dále mohl pracovat na 6 hodin denně? A hrozí zaměstnanci nějaká sankce či by mohl přijít o invalidní důchod, když porušil posudek a pracoval na více jak 50%? Moc děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnanec, který má současně přiznaný invalidní důchod, by měl respektovat zdravotní omezení, která vyplývají z jeho zdravotního stavu. Jestliže je v posudku o invaliditě uvedeno, že jeho pracovní schopnost poklesla o 50%, odpovídá to přibližně polovičnímu úvazku. Pokud byl ale posudek vystaven v době, kdy zaměstnanec vykonával jiné, fyzicky náročnější (namáhavější) zaměstnání, nemusí být problém, pokud nyní vykonává méně namáhavé zaměstnání na vyšší úvazek. Pokud je tedy současné zaměstnání méně fyzicky namáhavé, nemusíte zaměstnanci nutně úvazek snižovat. Určité riziko, že by kvůli vyššímu úvazku mohlo dojít k poklesu invalidity a tím i ke snížení invalidního důchodu, tu ale samozřejmě je. Tato situace by ale mohla nastat i při žádosti o přezkoumání lékařského stavu (vzdání nového posudku) - takže ani tento postup nelze jednoznačně doporučit. Pokud při současné výši úvazku nepociťuje zaměstnanec žádné zdravotní potíže, doporučuji úvazek spíše ponechat ve stávající výši a po dohodě s ním například pouze zrušit hodinové přesčasy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.