Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve společnosti, která se teď bude přejmenovávat, mění se IČO, „majitel“ a podobně. Přechází to stylem - přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů. Tohle se mi povedlo zjistit. Co jsem hledal na webu, tak díky tomuto převodu nám nejsou povinni vystavit nové smlouvy a podobně. V mé aktuální smlouvě mám, že jsem technolog obrábění – to je vše, žádný detailnější popis funkce.

Zaměstnavatel mi ale začíná přidělovat i povinnosti, které jednak nejsou v odpovědnosti technologa (dle encyklopedie profesí – například navíc normování pracovišť). Navíc mi ale zaměstnavatel přiděluje povinnosti z oboru montážních operací, případně robotiky. A můj dotaz má 2 části -1. Mohu tyto povinnosti beztrestně odmítnout? 2. Může takto být vůbec postavená smlouva – bez bližší specifikace pracovní pozice? Děkuji za info.

 

ODPOVĚĎ:
1. Podle § 38 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen přidělovat práci podle pracovní smlouvy. Proto je jednou z podstatných náležitostí pracovní smlouvy i druh práce. Zaměstnavatel nesmí druh práce obcházet. Zaměstnanec má povinnost vykonávat práci podle pracovní smlouvy. Jakoukoli jinou práci může odmítnout. Pokud k ni nemá kvalifikaci, pak by ji odmítnout měl.
2. Pokud je druh práce uveden příliš široce, měl by být doplněn náplní práce, která blíže specifikuje druh práce. Vytvoření takového dokumentu však není povinností. Pokud obě strany při uzavírání pracovní smlouvy souhlasí s obecnějším vymezením druhu práce, je to takto možné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.